BG-dag 2020: Goed gereedschap is het halve werk

Studioruimte in Papendal BG-dag 2020
Maandag 2 november was na lang wachten dan de BG-dag 2020, georganiseerd door de NVAB-commissie Nascholing. Geen volle zalen, maar slechts een handjevol aanwezigen op Papendal dit jaar. Deze 65e editie werd namelijk volledig online gehouden vanwege de coronapandemie, op afstand van elkaar en met de zaal omgebouwd tot studio. Gelukkig waren de deelnemers online in grote getalen aanwezig! Het was een bijzondere dag. Met een kennismaking met de nieuwe hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde Frederieke Schaafsma en NVAB-directeur Gijsbert van Lomwel, het afscheid van Carel Hulshof en van CNN-voorzitter Jan Willem Peeters. Volgend jaar zijn de BG-dagen op 27 en 28 mei. We weten niet hoe, maar een ding weten we wel: namelijk dat we hopen dat u er weer bij bent!

Bekijk hier onder berichten over de dag. Beschikbare presentaties vindt u ook in het programma

 

 


 

Kennisagenda Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

Kennisagenda BG-dag 2020

Prof. dr. Sylvia van der Burg-Vermeulen en Heike Jansen zetten de ster van nu in de spotlight: de allereerste kennisagenda Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde.

Lees het verslag van deze presentatie

Over gebruik en onderhoud van goed gereedschap….

NVAB-voorzitter Gertjan Beens, BG-dag 2020

NVAB-voorzitter Gertjan Beens zet in zijn zendtijd enkele onderwerpen in de etalage: het advies van de Kwaliteitstafel, de Wegwijzer Rookvrije Organisatie en – hoe kan het ook anders – corona.

Lees het verslag van zijn presentatie

Ramazzini-prijs 2020 voor Bart Dollekens

Bart Dollekens nam de Ramazziniprijs in ontvangst van NVAB-voorzitter Gertjan Beens. Lees meer

Aan de slag met richtlijnen

Gijsbert van Lomwel, directeur NVAB

NVAB-directeur dr. Gijsbert van Lomwel vertelde met trots en plezier sinds een half jaar de directeur van de NVAB te zijn: "In mijn beleving zijn we heel rijk zijn met onze infrastructuur. Prachtige opleidingsinstituten, praktijkopleiders en de kennis via richtlijnen en leidraden." Goed gereedschap is het halve werk, maar wat is dan goed gereedschap?

Lees de vragen van Gijsbert van Lomwel

Wetenschap en de vooruitgang van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde

prof.dr. Frederieke Schaafsma

Prof. dr. Frederieke Schaafsma sprak voor het eerst als bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde. Ze benadrukte de grote verantwoordelijkheid die je als bedrijfsarts hebt voor  zulke belangrijke thema’s als gezondheid en werk. Haar leerstoel wil ze wijden aan kennis creëren, kennis delen en samenwerken.

Lees wat haar plannen zijn

Afscheidsrede Carel Hulshof: Blijven zagen

prof.dr. Carel Hulshof BG-dag 2020

In 2011 werd prof. dr. Carel Hulshof benoemd tot bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, de eerste op een door de NVAB ingestelde leerstoel. Dit jaar, 2020, neemt hij afscheid van dit ambt. Zijn oproep: "Blijf zagen als bedrijfsartsen en laten we hopen dat dan het nummer dat Merle Travis zo mooi zong, verandert in een strofe: ‘where the pleasures are double and the dangers are few’.

Lees een verslag van de voordracht van Carel

"Capita selecta"

"Wat mag dit dan zijn, capita selecta?” vroeg Carel Hulshof tijdens de pauze aan dagvoorzitter Maaike de Vries. Maaike hield het een beetje vaag: “Nou, dat zijn net als vorig jaar flitspresentaties.” Maar wat hij niet wist op dat moment, is: "Carel, ze zijn voor jou!"

Lees meer

‘Als wetenschap en praktijk nauw samenwerken worden interventies gewoon beter’

Carel Hulshof en Frederieke Schaafsma

Carel Hulshof was de eerste bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde vanuit de NVAB in Nederland, Frederieke Schaafsma is zijn opvolger. Lees het tweegesprek voor TBV met deze twee bevlogen bedrijfsartsen met hart voor de wetenschap.

Naar het interview

Covid-19 en de consequenties voor het werk van de bedrijfsarts

Prof.dr.ir. Lex Burdorf over de gevolgen van covid-19 voor bedrijfsartsen

Prof. dr. ir. Lex Burdorf presenteerde resultaten over onderzoek naar COVID-19 en de relatie met werk. Zijn conclusie: “De COVID-19 pandemie verandert werk blijvend. Daardoor wordt het voor bedrijfsartsen voortaan nog belangrijker om te kijken naar de sociale context waarin dat werk plaatsvindt.”

Lees meer

Onderzoek van lage kwaliteit niet meteen weggooien

dr. Jos Verbeek over evidence based werken in bedrifjsgeneeskunde

Dr. Jos Verbeek belt in vanuit Finland over evidence based werken in de bedrijfsgezondheidszorg. Onderzoek is nog dun gezaaid en het is moeilijker om onderzoek op het werk te doen dan in een ziekenhuis. Het bewijs is daarom vaak van lage kwaliteit. Wat doen we daarmee, willen we dat wel gebruiken?

Lees wat dr. Verbeek daarover zei

Nachtwerk: Risico’s en de nieuwe Richtlijn

prof.dr.ir. Tjabe Smid: Nachtwerk neemt niet af

In Nederland werken 1,3 miljoen mensen ‘s nachts. Nachtwerk leidt tot slaap- en vermoeidheidsproblemen en er is een fors risico op diabetes en hart- en vaatziekten. Toch neemt nachtwerk niet af. Prof. dr. ir. Tjabe Smid: “Je hoort vaak ‘de techniek helpt ons, we hoeven steeds minder in de nacht te werken', maar niets is minder waar.” 

Bekijk het verslag

De Jonge Bedrijfsarts heeft de toekomst.

De jonge bedrifjsarts heeft de toekomst - BG-dag 2020

Rick van Steenkiste en Heleen ten Bruggencate blikken terug naar de start van De Jonge Bedrifjsarts en de ideale toekomst van de bedrijfsartsen nu in opleiding. Ten Bruggencate: “Gertjan Beens zei al, een aantrekkelijk vak genereert meer instroom." Wat maakt het vak aantrekkelijk?

Lees meer

De organisatie BG dagen

Ook namens de organiserende commisie Nascholing NVAB en ondersteuners hartelijk bedankt voor uw bijdragen en deelname aan de 65e editie van de BG dagen. Hopelijk zien wij u volgend jaar weer!