Nieuws

Nieuws

13 juni
Deze editie van de Bedrijfsgeneeskundige Dagen verwelkomden we een recordaantal deelnemers met een mix van wetenschappelijke inzichten, inspiratie en praktische adviezen. Van de uitdagingen horende bij een groeiend aantal werkenden in combinatie met een krimpend aantal bedrijfsartsen tot het omarmen van planetaire gezondheid, het congres bood een breed scala aan onderwerpen voor de moderne bedrijfsarts. Was je er niet bij of wil je nog even terugkijken? Hieronder krijg je een impressie van de dagen in vogelvlucht.
 
11 juni

In de dagelijkse praktijk als bedrijfsarts is de kans groot dat je te maken krijgt met conflicten in de werksituatie. De NVAB-richtlijn ‘Conflicten in de werksituatie’ benadrukt de rol van de bedrijfsarts in het vroegtijdig signaleren en het op juiste wijze begeleiden van de betrokkenen. Dit vraagt iets anders dan medische of juridische kennis. Adequaat optreden in zulke gevoelige situaties is essentieel. Voor het welzijn van de betrokkenen en met het oog op jou als bedrijfsarts zelf.

30 mei

Vandaag ontving Marjolein Bastiaanssen de Ramazziniprijs 2024 voor haar inzet voor de opleiding bedrijfsgeneeskunde. Sinds 2014 reikt de NVAB de Ramazziniprijs uit, vertelde NVAB-bestuurslid Iris Homeijer: "In 2014 gebeurde dat nog onder toeziend oog van slechts een handjevol artsen in opleiding op de Bedrijfsgeneeskundige Dagen. Nu zijn er veel nieuwe en aankomende bedrijfsartsen, die zowel online als in de zaal dit heugelijke feit meemaken. Alleen al de enorme aanwas van nieuwe collega’s is een opsteker voor de collega die genomineerd is voor de Ramazziniprijs."

30 mei

De komende periode groeien de beroepsbevolking en het aantal beschikbare bedrijfsartsen steeds verder uit elkaar. Zelfs succesvolle wervings- en opleidingsinspanningen in de voorbije jaren hebben dit niet kunnen voorkomen. Daarom sluit de beroepsgroep nu op deze realiteit aan met een nieuwe koers voor de bedrijfsgeneeskunde. Hierin maken bedrijfsartsen scherpe keuzes vanuit een heldere ambitie: van maximale betekenis zijn én blijven voor zo veel mogelijk werkenden, of die nu ziek of (nog) gezond zijn.

Abonneren op Nieuws

Voorzitterscolumns

De NVAB is federatiepartner van de KNMG. Elke week publiceert Medisch Contact een column van de voorzitter van een van de federatiepartners. Hieronder vind je de NVAB-voozitterscolumns van 2023. 

Bekijk alle voorzitterscolumns