Nieuws

Nieuws

29 februari

De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) bracht op 29 februari 2024 aan het kabinet advies uit over een stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat stelsel staat onder druk, onder andere door een tekort aan verzekeringsartsen. Of, zoals de NOS het beschrijft: Het Nederlandse arbeidsongeschiktheidsstelsel piept en kraakt.

29 februari

Leefstijl speelt een grote rol in hoe we ons voelen, zowel op persoonlijk vlak als op het werk. Daar wil je als bedrijfsarts bij helpen, maar veranderen of zelfs erover praten kan wel moeilijk zijn. Hoe doe jij dat, bijvoorbeeld wanneer je vermoedt dat iemand het alcoholgebruik niet meer helemaal onder controle heeft? Heb je een niet-pluis gevoel of herken je signalen van (beginnende) alcoholproblematiek? Het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek ontwikkelde de Gesprekskaart Alcohol om het gesprek op gang te brengen.

27 februari

Amsterdam UMC en een groot aantal partners ontwikkelen een vernieuwende manier om stress aan te pakken en veerkracht te vergroten binnen organisaties. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) financiert dit initiatief met 10,8 miljoen euro. Het valt binnen programma van de Nationale Wetenschapsagenda. Hoogeleraar Stress en Veerkracht Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC: “In een tijd waarin stressniveaus zowel op individueel als collectief niveau ongekende hoogtes bereiken, is DESTRESS hard nodig.

22 februari

De minister van SZW, Karien van Gennip, stelt ruim 14 miljoen euro beschikbaar voor arbeidsgerelateerde zorg. Het geld komt specifiek ten goede aan projecten die kunnen bijdragen aan het vergroten van de opleidingscapaciteit en de toekomstbestendigheid van de arbeidsgerelateerde zorg. ZonMW start daarvoor binnenkort het programma Innovatieve Arbozorg. 

Abonneren op Nieuws

Voorzitterscolumns

De NVAB is federatiepartner van de KNMG. Elke week publiceert Medisch Contact een column van de voorzitter van een van de federatiepartners. Hieronder vind je de NVAB-voozitterscolumns van 2023. 

Bekijk alle voorzitterscolumns