Nieuws & agenda

Nieuws

26 november

​Peuken uit alle asbakken verzamelen, op een tafel uitspreiden en dan hardop tellen hoeveel het er zijn. Op klaarlichte dag, in het volle zicht. “Je moet wat ludieke dingen doen om het gesprek op gang te brengen. Want daar begint het mee: stoppen met roken bespreekbaar maken”, zegt Henri Hendrickx, bedrijfsarts.

24 november

Op verzoek van de staatssecretaris SZW stelde de SER het advies ‘Biomonitoring en sensoring: gezondheid en privacy op de werkvloer centraal’ op. De bedrijfsarts heeft daarin een centrale rol bij het bewaken van de privacy van de werknemers die deelnemen aan biomonitoring.

24 november

Nachtwerk is ongezonder dan velen beseffen. Zo ongezond dat de Gezondheidsraad eerder al adviseerde: als het even kan, niet doen. De NVAB pleit er in haar recente richtlijn Nachtwerk en gezondheid voor om de onvermijdelijkheid van nachtelijk werk ter discussie te stellen.

19 november

Samen met 26 andere koepel- en beroepsorganisaties en een kwaliteitskeurmerk uit de zorg ondertekende de NVAB woensdag 18 november jl. de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Samen met de partijen die in 2017 de intentieverklaring ondertekenden, bestrijken de organisaties nu het volledige zorglandschap. Zo komt de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers in Nederland.

Abonneren op Nieuws

Bijeenkomsten opgeschort

In verband met de uitbraak van het coronavirus heeft de NVAB besloten het afscheidssymposium, de ALV's en de BG dagen te verplaatsen naar een andere datum. 

Agenda

01 december 2020

Het LUMC onderzocht waarom zorgverleners nog niet massaal een stopadvies geven. Het onderzoek van Eline Meijer en collega’s (2020) toont aan dat slechts 23% van de bevraagde zorgverleners roken als een ernstig probleem ziet. Veel zorgverleners (77%) hebben nog steeds de indruk dat rokers zelf verantwoordelijk zijn, ervoor kiezen om te roken en door gebrek aan wilskracht niet kunnen stoppen. Werk aan de winkel voor het zorgveld, waarbij een professionele perceptie en houding ten aanzien van tabaksverslaving centraal staan.

10 december 2020

     . 

Nieuwsbrief