Rookvrije organisatie

Op de bres voor rookvrije organisaties

In 2019 rookte 21,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder. Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol. Door rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden, werk je actief mee aan de Rookvrije Generatie. De ambitie is dat alle organisaties rookvrij zijn in 2040. De sluiting van rookruimtes volgend jaar biedt een goede gelegenheid om rookvrij op de agenda te zetten. Met het project ‘Rookvrije Organisatie’ wil de NVAB bedrijfsartsen helpen roken aan te pakken.

Nieuwsbrief Rookvrije Organisatie september 2020

Nieuwsbrief Rookvrije Organisatie juli 2020

De rookvrije organisatie

Alle organisaties rookvrij in 2040. Dat is de ambitie. Rookvrije organisaties staan roken binnen de gebouwen en op het terrein van de organisatie niet toe. Dus ook geen rookabri op het terrein. Hiervoor is ook actie nodig door de bedrijfsarts. Rokers ontwikkelen meer en eerder chronische ziekten, meer verzuim en hebben een lagere productiviteit door het rookgedrag. Bovendien vergroot roken het risico en de schade van beroepsgebonden longaandoeningen. Het project Rookvrije Organisatie ontwikkelt kennis, tips en tools om stoppen-met-roken actief en veelvuldig aan te kaarten in bedrijven en bij werknemers.

Wat gaan we doen?

Wat betekent dit voor bedrijfsartsen?

Rookvrij wordt de nieuwe norm. Bedrijfsartsen kunnen deze bij werknemers en bedrijven ondersteunen met gerichte acties. Door in ieder contact roken, of beter, niet (meer) roken mee te nemen en de werkende te stimuleren tot de nodige gedragsverandering. Belangrijk daarbij is aandacht voor de stapeling van risico’s van roken en factoren in de werkomgeving die beroepslongaandoeningen kunnen ontwikkelen. Werkgevers kunnen zij adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling tot een rookvrije organisatie.

Afschaffen rookruimtes in 21/22

Een van de maatregelen is het afschaffen van rookruimtes. Het stoppen met het faciliteren van roken is een belangrijke stap in het rookvrij worden van organisaties. In mei/juni 2020 liep over het sluiten van rookruimtes een internetconsultatie. De NVAB reageerde daar positief op, met aandacht voor het feit dat arbeidsomstandigheden voor dubbele belasting kunnen zorgen. Bekijk de NVAB-reactie

Ook in actie voor rookvrij?

Er wordt al ontzettend veel ontwikkeld en gedaan op dit gebied. In een klankbordgroep kun je jouw stem laten horen. Daar zitten zowel bedrijfsartsen als vertegenwoordigers van andere betrokkenen. Ook willen we graag enkele interviews houden met bedrijfsartsen, waarbij je kunt aangeven wat je belangrijk vindt, wat werkt en wat nodig is.

Heb je kennis op het gebied van roken, goede ervaringen en voorbeelden of andere relevante inbreng en wil je dat graag delen? Laat het ons weten!

NVAB-Projectgroep

Hans Dam, projectleider Hans Dam, Projectleider
Mariska van Gelderen, senior communicatieadviseur Mariska van Gelderen, communicatiepartner

Factsheet Kerncijfers Roken (2019)

Kerncijfers roken 2019

Er zijn nu minder dan 3 miljoen rokers in Nederland, maar zorgen rondom jongvolwassen rokers (20-24 jaar) blijven bestaan. Bekijk het factsheet.

Rookt u?

'De vraag die levens redt'

Doel van het project is bedrijfsartsen te helpen roken in elk gesprek ter sprake te brengen. Bijvoorbeeld met de vraag: ‘Rook je?’ Wanneer artsen deze vraag stellen, stopt tot 5% van de mensen. Lees ook: Wereld Niet Rokendag 2020

28 dagen rookvrij:

Stoptober is een jaarlijks terugkerende actie om mensen te helpen stoppen met roken. Met een positieve boodschap en met zoveel mogelijk mensen tegelijk 28 dagen niet roken in oktober. De afgelopen jaren laten zien dat de positieve aanpak, de steun via de app én van andere mensen het verschil maken. De stopper staat er nooit alleen voor. Aanmelden kan via de website stoptober.nl.

Roken en corona

Stop met roken. Ook nu.Een nieuwe systematische review en meta-analyse bevestigt opnieuw dat rokers een slechter COVID-19 ziektebeloop hebben. Ook groeit de kritiek op vroege studies die een beschermend effect van roken dachten te zien. Een overzicht van al het COVID-19 en verslavingsonderzoek vind je op Society for the Study of Addiction (SSA). Bekijk tips om te stoppen op deze infoposter van Trimbos.

Trimbos dossierpagina roken en COVID-19

Elke dag beginnen 75 jongeren met roken

Hier staan we nu

Hoe ga jij met het onderwerp roken om? Hoe maak je roken bespreekbaar? Wat werkt wel en wat niet? Wat maakt het voor jou als bedrijfsarts makkelijker om hier meer aandacht aan te kunnen besteden en werkgevers en -nemers te adviseren? In een enquete beantwoordden bedrijfsartsen deze vragen. Zij legden het fundament, waarop het project verder gaat bouwen met concrete kennis en tools voor bedrijfsartsen.

Lees de resultaten van de enquete of bekijk de facsheet (pdf)