Rookvrije organisatie

Naar de Wegwijzer rookvrije organisatie

Op de bres voor rookvrije organisaties

In 2019 rookte 21,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder, in 2020 is dat gedaald naar 20,2. Goed nieuws! Maar roken is wel nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol. Door rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden, werk je actief mee aan de Rookvrije Generatie. De ambitie is dat alle organisaties rookvrij zijn in 2040. De sluiting van rookruimtes volgend jaar biedt een goede gelegenheid om rookvrij op de agenda te zetten. Met het project ‘Rookvrije Organisatie’ wil de NVAB bedrijfsartsen helpen roken aan te pakken. Zo werken we mee aan de ambities uit het Nationaal Preventieakkoord.

Magazine Rookvrij werkt Beter - download

Magazine Rookvrij werkt Beter

De rookvrije organisatie

Alle organisaties rookvrij in 2040. Dat is de ambitie. Rookvrije organisaties staan roken binnen de gebouwen en op het terrein van de organisatie niet toe. Dus ook geen rookabri op het terrein. Hiervoor is ook actie nodig door de bedrijfsarts. Rokers ontwikkelen meer en eerder chronische ziekten, meer verzuim en hebben een lagere productiviteit door het rookgedrag. Bovendien vergroot roken het risico en de schade van beroepsgebonden longaandoeningen. Het project Rookvrije Organisatie ontwikkelt kennis, tips en tools om stoppen-met-roken actief en veelvuldig aan te kaarten in bedrijven en bij werknemers.

Wat gaan we doen?

Wat betekent dit voor bedrijfsartsen?

Rookvrij wordt de nieuwe norm. Bedrijfsartsen kunnen deze bij werknemers en bedrijven ondersteunen met gerichte acties. Door in ieder contact roken, of beter, niet (meer) roken mee te nemen en de werkende te stimuleren tot de nodige gedragsverandering. Belangrijk daarbij is aandacht voor de stapeling van risico’s van roken en factoren in de werkomgeving die beroepslongaandoeningen kunnen ontwikkelen. Werkgevers kunnen zij adviseren en ondersteunen bij de ontwikkeling tot een rookvrije organisatie.

Lees wat NVAB-voorzitter Gertjan Beens zegt over de Wegwijzer Rookvrije Organisatie

Afschaffen rookruimtes in 21/22

Een van de maatregelen is het afschaffen van rookruimtes. Het stoppen met het faciliteren van roken is een belangrijke stap in het rookvrij worden van organisaties. In mei/juni 2020 liep over het sluiten van rookruimtes een internetconsultatie. De NVAB reageerde daar positief op, met aandacht voor het feit dat arbeidsomstandigheden voor dubbele belasting kunnen zorgen. Bekijk de NVAB-reactie

Ook in actie voor rookvrij?

Ga dan aan de slag met de Wegwijzer Rookvrije Organisatie op www.rookvrijwerken.nl. 

Heb je kennis op het gebied van roken, goede ervaringen en voorbeelden of andere relevante inbreng en wil je dat graag delen? Laat het ons weten!

NVAB-Projectgroep

Hans Dam, projectleider Hans Dam, Projectleider
Mariska van Gelderen, senior communicatieadviseur Mariska van Gelderen, communicatiepartner

Rookvrij! Werkt beter - podcast

In ‘Rookvrij! Werkt beter’ verkent de NVAB samen met bedrijfsartsen, deskundigen en werkgevers de kansen en obstakels op weg naar #rookvrij werken.

Lees meer en beluister aflevering 1 met Floris Italianer (Gezondheidsfondsen voor Rookvrij), Marlies van Wijhe (Van Wijhe Verf) en Hans Dam (NVAB).

Lees meer en luister naar aflevering 2 over de route naar rookvrij van Koninklijke Peijnenburg met René Mijs, logistics manager en initiatiefnemer, Jacqueline Kroezen, HR-adviseur, en Frank van Hoof, plantmanager en zelf via Peijnenburg gestopt met roken.

Podcast Rookvrij! Werkt beter

Webinars Rookvrije organisatie

Rookvrij worden: hoe doe je dat?

Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. 80% van de rokers zou liever rookvrij zijn. In 2021-2022 moeten rookruimtes in organisatie verplicht sluiten. Hoog tijd om met rookvrij worden aan de slag te gaan. Hoe je dat aanpakt en wat erbij komt kijken, zie je in het webinar. Kijken en je naam en BIG-nummer invullen, levert je ook een accreditatiepunt op.

Naar het webinar Rookvrij worden: hoe doe je dat? >

Lage SEP: dubbel belast?! 

Bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie (SEP) rookt nog steeds 1 op de 3 mensen. Zij werken bovendien vaker in belastende arbeidsomstandigheden. Kijk het webinar om deze dubbele belasting te herkennen, erkennen en verkennen.

Naar het webinar Lage SEP: dubbel belast?! >

28 dagen rookvrij: webinar Stoptober

Stoptober is een jaarlijks terugkerende actie om mensen te helpen stoppen met roken. De afgelopen jaren laten zien dat de positieve aanpak, de steun via de app én van andere mensen het verschil maken: De stopper staat er nooit alleen voor. Aanmelden kan via de website stoptober.nl.

Bekijk ook het webinar van 1 juli jl. met onder meer hoe je een stoppen-met-rokengesprek kunt voeren door longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker en wat je vervolgens kan aanbieden aan mensen die willen stoppen met roken.

Elke dag beginnen 75 jongeren met roken

Hier staan we nu

Hoe ga jij met het onderwerp roken om? Hoe maak je roken bespreekbaar? Wat werkt wel en wat niet? Wat maakt het voor jou als bedrijfsarts makkelijker om hier meer aandacht aan te kunnen besteden en werkgevers en -nemers te adviseren? In een enquete beantwoordden bedrijfsartsen deze vragen. Zij legden het fundament, waarop het project verder gaat bouwen met concrete kennis en tools voor bedrijfsartsen.

Lees de resultaten van de enquete of bekijk de facsheet (pdf)