Thema: werken met of na kanker

De bedrijfsarts maakt het verschil!

Veel mensen met kanker kunnen werken en willen dat ook graag. Maar ook als je graag wilt, is een passend werkend perspectief vinden vaak niet eenvoudig. De NVAB is ervan overtuigd dat de bedrijfsarts hierbij het verschil kan maken. Tegelijkertijd zien we dat er nog een wereld te winnen is. Werknemers, werkgevers en zorgverleners weten onvoldoende wat de bedrijfsarts voor hen kan betekenen. Bedrijfsartsen zelf mogen hun rol proactiever oppakken en invullen. Wij helpen alle betrokkenen graag op weg met informatie en hulpmiddelen.

 

Acht aanbevelingen NFK en NVAB

Betere zorg voor werkenden met of na kanker: de NVAB en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) zijn ervan overtuigd dat het kán. Acht aanbevelingen, op basis van gecombineerde expertise en uitwisseling van standpunten.

Lees meer

Informatiefolder

Alles over advies en begeleiding van de bedrijfsarts bij kanker. Waarom het belangrijk is dat deze geneeskundig specialist in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken is. En wat zijn betrokkenheid voor werknemer, werkgever en behandelteams kan betekenen.

Download folder (pdf)

Veelgestelde vragen: kanker & werk

Wat houdt advies en begeleiding door de bedrijfsarts bij kanker in, en wat is de meerwaarde ervan? Wij voorzagen de meest gestelde vragen van antwoord.

FAQ: kanker & werk (voor werknemers, werkgevers en behandelteams)

Veelgestelde vragen: NVAB-richtlijn

De hoofdlijnen van de richtlijn, in 15 overzichtelijke vragen en antwoorden. En waar relevant voorzien van praktische links en verwijzingen. 

FAQ: NVAB-richtlijn kanker & werk (voor iedereen die bij uitvoering van de bedrijfsgezondheidszorg betrokken is)

Antwoord op Kamervragen over gevolgen van kanker

Op 3 juni 2019 gaf minister Bruins (VWS) antwoord op Kamervragen over de gevolgen van kanker, onder meer voor werk en inkomen.

Wegwijzer

Tools, informatie en goede praktijken: er is online van alles te vinden op het gebied van kanker en werk. We wijzen u graag de weg!

Lees meer

Landelijke pilot Aanpassingsstoornis bij kanker

Veel (ex-)kankerpatiënten hebben naast lichamelijke ook psychische klachten. Tijdens de Pilot Aanpassingsstoornis (tot 1-9-21) krijgen (ex-)kankerpatiënten met psychische klachten (aanpassingsproblemen) de behandeling tijdelijk weer vergoed.

Lees meer

Verslag en leerpunten congres kanker & werk

Op 25 september 2019 organiseerde Bohn Stafleu Van Loghum, uitgever van TBV, een Congres Kanker en Werk naar aanleiding van het verschijnen van de NVAB-richtlijn over dit onderwerp.

Congresverslag (pdf)

Leerpunten en praktische adviezen (pdf)

Begeleidende brieven

Hulpmiddel voor bedrijfsartsen, om mee te sturen met de informatiefolder: brieven aan werknemer en werkgever (Wordbestanden, naar behoefte aan te passen).

N.B. denk aan de privacyregels: de werkgeversbrief is niet bedoeld voor verzending naar aanleiding van een specifieke kankerdiagnose!

Onze boodschap over kanker & werk ondersteunen?

Hier zijn vijf simpele manieren om een steentje bij te dragen... dank alvast!

PDF-file
Wordversie

Ervaringsonderzoek NFK: reactie NVAB

Veel bedrijfsartsen slagen er gelukkig in om werknemer en werkgever naar tevredenheid te adviseren en te begeleiden bij het vraagstuk van kanker en werk, zo blijkt uit ervaringsonderzoek van NFK. Maar dat ruim een kwart van de patiënten iets mist in de begeleiding, is een serieus signaal.

Bekijk de volledige NVAB-reactie

NVAB-richtlijn

Bekijk de bijgewerkte NVAB-richtlijn Kanker & werk (gepubliceerd op 13-06-2019).

Lees het persbericht van de NVAB bij publicatie van de herziene richtlijn. In 2024 verwachten we de herziene versie van deze richtlijn.

Raadpleeg onze FAQ over de richtlijn.

In de media

TBV-specials kanker & werk

Het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde maakte in 2019 en 2017 specials over kanker & werk.

Bekijk TBV-special 2019

Download TBV-special 2017 (pdf)

Radioserie over Nazorg bij kanker

NPORadio 1 Spraakmakers maakte in 2019 een vierdelige reportageserie over Nazorg bij kanker. Bedrijfsarts Consulent Oncologie (BACO) en NVAB-lid Desiree Dona behoorde tot de geïnterviewden.

Luister de uitzendingen terug op de NPO-site.