Themapagina: overspanning en burn-out

Het aantal werknemers dat kampt met overspanning of burn-out blijft stijgen. Binnen de maatschappelijke discussie gaat veel aandacht uit naar veerkracht van de werknemer.  Waardevol, natuurlijk, maar niet de enige manier om positief bij te dragen aan 'gezond werken'. En zeker niet de meest effectieve. De NVAB wil werkgevers, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen bewust maken van de mogelijkheden om de werksituatie aan te passen. Op deze themapagina verzamelen we relevante informatie en hulpmiddelen om hen goed op weg te helpen.

Lees ook het verhaal van Frederieke Schaafsma over wat de werkgever kan doen op heyhetisoke.nl.

Vroegtijdig herkennen van signalen helpt langdurig psychisch verzuim voorkomen

Piekeren, lusteloosheid en gespannenheid zijn drie belangrijke voorspellers voor uitval van een werknemer. Aan de hand van deze drie signalen kunnen werkgevers inschatten of een werknemer in de gevarenzone komt, nog voordat die zich ziekmeldt. Dat blijkt uit het promotieonderzoek Stress en ziekteverzuim; voorspellende factoren en oorzakelijke mechanismen van verzuim door psychische klachten van Marieke van Hoffen, bedrijfsarts bij HumanCapitalCare.

Lees meer en download het proefschrift via TBV-online

Mentale gezondheid en corona

Thuiswerken, angst voor besmetting, werk combineren met zorg- en onderwijstaken, zorgen over baanbehoud: voor veel werknemers is de coronacrisis een stressvolle periode. Werkgevers blijven verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek, werkindeling en werktijden, ook als een werknemer thuiswerkt. Lees meer over mentale gezondheid en corona.

Veelgestelde vragen werkgever

We voorzagen de meestgestelde vragen van werkgevers, leidinggevenden en HR medewerkers van antwoord. FAQ: Wat kunt u als werkgever doen?

Problemen vaak verzwegen

Dat u niets hoort, wil nog niet zeggen dat er ook niets is. Een op de vier werknemers zou de werkgever bij psychische problemen niet inlichten, blijkt uit onderzoek van Tilburg University. 

Podcast: wat kunnen bedrijfsartsen doen bij werkstress?

Bedrijfsartsworden.nl maakte een podcast over de rol van bedrijfsartsen bij (preventie van) werkstress. Aan het woord zijn bedrijfsartsen Femke van Leeuwen, Lianne Schouten en Marjolein Bastiaanssen. Luister podcast

Richtlijn Psychische problemen

De Richtlijn Psychische problemen is er voor het handelen van de bedrijfsarts en de verzekeringsarts, bij werkenden met psychische problemen. 

Welke psycholoog waarvoor?

Als bedrijfsarts kom je regelmatig in contact met psychologen. Maar welke psycholoog doet nou precies wat en wanneer verwijs je naar wie? Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) maakte, in afstemming met de NVAB, een factsheet met een uitleg van de verschillende specialismen, overzicht van werkterreinen, behandeldoelen en praktijkvoorbeelden. 

Download het factsheet Psychologen Arbeid en Gezondheid

Voorlichtingsfolder werkgevers

Vroege signalen herkennen

Veel werknemers negeren signalen bij zichzelf, daarom is het extra belangrijk dat de omgeving zich bewust is van de eerste signalen van stressklachten. De meest voorkomende vroege signalen zijn:

 • Plotseling verzuim 
  Onverwacht verlof aanvragen op zeer korte termijn of voor een lange tijd
 • Afwijkend gedrag
  Een werknemer die anders veel vertelt, is bijvoorbeeld plotseling heel stil, of omgekeerd.
 • Snel geïrriteerd zijn 
 • Besluiteloosheid
  Meer dan voorheen moeite met beslissingen nemen 
 • Vermoeidheid
  Vaak door slecht slapen
 • Vergeetachtigheid
 • Minder betrokken zijn
  Minder interesse in collega’s en het werk 
 • Onverklaarbare) lichamelijke klachten
  Zoals hoofdpijn en slapeloosheid

Zie ook: Vroegtijdig herkennen van signalen helpt langdurig psychisch verzuim voorkomen

Tips gespreksvoering

Oplossingsgerichte en motiverende gespreksvoering zijn het uitgangspunt bij een goed gesprek over stressklachten. Informatie en tips vindt u hier:
>> Oplossingsgerichte en motiverende gespreksvoering
>> Gespreksadviezen procesbegeleider

Wegwijzer

Online is een schat aan informatie beschikbaar over overspanning en burn-out. We wijzen u graag de weg met behulp van de wegwijzer

Onze boodschap over overspanning en burn-out ondersteunen?

We hebben vijf simpele manieren om een steentje bij te dragen voor u op een rij gezet. Dank alvast! Bekijk 5 manieren om uw steentje bij te dragen