Nieuws

6 december

In november publiceerde Medisch Contact een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) met de conclusie dat een bedrijfsarts zijn conclusie had moeten heroverwegen toen er nieuwe informatie over de burnout van een werknemer beschikbaar kwam. Deze uitspraak zorgt onder een deel van de NVAB-leden voor verontwaardiging, zoals ook blijkt een later gepubliceerde brief, die ook wij mochten ontvangen. Zoals zo vaak worden uitspraken op verschillende manieren geïnterpreteerd. Het is begrijpelijk dat er leden zijn die zich zorgen maken.

5 december

Eind november verscheen de special Arbeids- en Verzekeringsgeneeskunde. Hierin komen verschillende onderwerpen aan bod op het gebied van Arbeid en Gezondheid. U kunt de special online lezen op www.medischcontact.nl.

5 december

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een campagne gestart voor kleine werkgevers over loondoorbetaling bij ziekte en re-integratie. Veel werkgevers hebben namelijk moeite met de verplichting om het loon door te betalen van zieke werknemers. Ook zijn zij zij zich er niet altijd van bewust dat ze verantwoordelijk zijn voor de re-integratie.

3 december

Bedrijfsartsen moeten worden getraind in het begeleiden van rouwende werknemers. Dat stellen GroenLinks en de SGP voor in een manifest over rouwbegeleiding. Ook zou er wat deze partijen betreft een richtlijn moeten komen voor bedrijfsartsen over omgaan met rouwverwerking op de werkvloer.

21 november

De Kwaliteitstafel Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde is voortvarend bezig met de uitvoering van de eerder opgestelde actieplannen. Aan de kwaliteitstafel nemen alle relevante betrokkenen deel om de kennis- en kwaliteitsontwikkeling van de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde te verbeteren en de aantrekkelijkheid van het beroep van bedrijfsarts en verzekeringsarts te vergroten.

19 november

De KNMG stuurde vrijdag 15 november jl. een brief naar de Tweede Kamer en naar minister Bruins voor Medische Zorg om aan te geven dat de artsenfederatie de oplossingen die de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) oppert voor de problemen rond de Wet BIG niet acceptabel vindt. “Een oplossing voor de problemen rond de Wet BIG is dat beroepen door bekwaamheden worden vervangen”, vindt de RVS. Het vak van arts en geneeskundig specialist is echter veel meer dan een verzameling van afzonderlijke bekwaamheden.

15 november

In de Week van de Werkstress, voor de tweede keer georganiseerd door OVAL, dit jaar aandacht voor meer werkplezier.

14 november

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) wil in samenwerking met bedrijfsartsen onderzoeken wat de rol is, of kan zijn, van de bedrijfsarts bij de terugkeer van  heup- of knieprothese patiënten naar het werk.

14 november

Het is niet altijd even duidelijk of je je als werknemer kunt ziekmelden; hoe ziek is 'ziek genoeg'? Telt het ook als er niet iets strikt medisch aan de hand is? RTL Nieuws ging op onderzoek uit en interviewde onder andere NVAB-voorzitter Gertjan Beens.

14 november

Afgelopen maandag lanceerde bedrijfsartsworden.nl een podcast over werkstress. Ook voor aankomend bedrijfsartsen is dat natuurlijk een bijzonder relevant onderwerp. Femke van Leeuwen, Lianne Schouten, ambassadeurs van bedrijfsartsworden.nl en Marjolein Bastiaanssen, projectleider van de herziene richtlijn Psychische problemen, gingen erover in gesprek.

Naar de podcast

Pagina's

Abonneren op Nieuws