Nieuws

21 april

Er moet door het komende kabinet flink worden geïnvesteerd in de zorg: met name op preventie, in zorgprofessionals en op digitalisering. Dat is de oproep van de Agenda voor de Zorg aan het nieuwe kabinet. Flinke investeringen zijn hard nodig: door de vergrijzing, bevolkingsgroei en nieuwe behandelmethoden neemt het beroep op de zorg toe. Tegelijkertijd neemt de beroepsbevolking af.

21 april

Steeds meer werkgevers breiden hun duurzame inzetbaarheidsbeleid uit met stoppen-met-roken-trainingen en een volledig rookvrij bedrijfsterrein. Afvalverwerker AVR behoort tot de voorlopers. “Werkgevers die aarzelen over een proactief rookbeleid zijn ouderwets”, zegt Robert Hageman, operations manager Energy from Waste bij AVR. Met het programma van zijn werkgever stopte hij na dik vijfentwintig jaar met roken.

19 april

Driekwart van de medewerkers in de sector zorg en welzijn is het afgelopen jaar in aanraking  geweest met ongewenst gedrag door patiënten of cliënten. Dit blijkt uit onderzoek naar agressie en ongewenst gedrag op de werkvloer in de sector, door PGGM en PGGM&Co in opdracht van het Ministerie van VWS. Het onderzoek laat ook zien dat 44% vorig jaar ongewenst gedrag ervoer van familie of bezoekers van patiënten, en 26% van collega’s of leidinggevenden. 

14 april

Op donderdag 1 april jl. was de voorjaars ALV 2021. Vorig jaar was de voorjaars ALV de eerste NVAB-vergadering die via een livestream te volgen was, inmiddels zijn we eraan gewend. Deelnemers stelden hun vragen via de chatfunctie en stemmen gebeurde via polls. Hieronder kun je de onderwerpen uit de vergadering scannen.

Meer informatie vind je na inloggen in de vergaderstukken

13 april

Uit onderzoek blijkt volgens het Longfonds dat vervuilde lucht jaarlijks leidt tot twaalfduizend sterfgevallen en zestienduizend opnames op de spoedeisende hulp. Een levend voorbeeld is Noëlle, een jong astmapatiëntje. Zij belandde al drie keer op de intensive care door de vuile lucht waar ze woont. Daarom roept het Longfonds met het manifest ‘Geef kinderen gezonde lucht – nu en in de toekomst’ het aanstaande kabinet op hier serieus werk van te maken. Ook bedrijfsartsen maken zich zorgen. Zij zien steeds meer jonge mensen op het werk met een chronische aandoeningen.

12 april

In een ideale wereld zijn we ook tijdens ons werk gezond bezig. Toch zitten we in Nederland gemiddeld 10 uur op een werkdag. Daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk half uur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt.

10 april

Lage rugpijn kan leiden tot onnodige uitval, met name wanneer niet op tijd de juiste maatregelen worden genomen. Werken volgens richtlijnen vermindert het verzuim en komt het welbevinden van mensen ten goede. De richtlijn Lage rugpijn en Lumbosacraal Radiculair Syndroom (LRS) is ontwikkeld met de meest recente kennis voor zowel bedrijfsartsen als verzekeringsartsen. Door volgens deze richtlijn te werken, draag je bij aan het beperken van het verzuim én arbeidsongeschiktheid door lage rugklachten met en zonder uitstraling. 

2 april

Tijdens de voorjaars ALV op 1 april 2021 stelden twee kandidaat-bestuursleden zich aan de ledenvergadering voor. Na een toelichting en vragen in de chat, stemt de vergadering in met de benoeming van beide kandidaten. Hieronder lees je meer over de nieuwe bestuursleden: Boyd Thijssens en Jan Willem Peeters.

2 april

Vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de bedrijfsgeneeskunde kende de algemene ledenvergadering van de NVAB Carel Hulshof 1 april 2021 het erelidmaatschap toe. NVAB Voorzitter Gertjan Beens beschrijft in vogelvlucht de rijke loopbaan van Carel in het bedrijfsgeneeskundig veld.

26 maart

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil frequent en preventief testen van werknemers die geen klachten hebben beter mogelijk maken. Om dit te stimuleren heeft het kabinet een tijdelijke financiële regeling in het leven geroepen voor bedrijven, die hun werknemers preventief en zo nodig frequent willen laten testen als thuiswerken geen optie is. Voor de uitvoering van de regeling is € 250 miljoen gereserveerd. 

Pagina's

Abonneren op Nieuws