Training voor effectief omgaan met conflicten in de werksituatie hard nodig

11 juni 2024

In de dagelijkse praktijk als bedrijfsarts is de kans groot dat je te maken krijgt met conflicten in de werksituatie. De NVAB-richtlijn ‘Conflicten in de werksituatie’ benadrukt de rol van de bedrijfsarts in het vroegtijdig signaleren en het op juiste wijze begeleiden van de betrokkenen. Dit vraagt iets anders dan medische of juridische kennis. Adequaat optreden in zulke gevoelige situaties is essentieel. Voor het welzijn van de betrokkenen en met het oog op jou als bedrijfsarts zelf. De genoemde NVAB-richtlijn helpt je daarbij met aanbevelingen voor het handelen door de bedrijfsarts voor de best mogelijke zorg aan werknemers en werkgevers. Het aantal aanmeldingen voor de training in het gebruik van de richtlijn door de opleidingsinstituten loopt echter terug.

Het goed toepassen van de richtlijn heeft baat bij training. Daarom bieden de opleidingsinstituten SGBO en NSPOH hier scholing voor aan. Het aantal aanmeldingen daarvoor loopt echter terug. Terwijl je met deze scholing de richtlijn optimaal leert benutten en je voorbereidt op diverse scenario’s die zich kunnen voordoen in de werksituatie waarbij conflicten op de loer liggen. Onder meer komt aan bod hoe je als bedrijfsarts conflictvaardiger wordt. Zodat je constructieve procesinterventies doet en niet in de zgn. ‘Bermudadriehoek’ van de inhoud en de ‘reddersdriehoek’ wordt gezogen.

Bereid je goed voor op het omgaan met arbeidsconflicten en meld je aan voor de training. Meer informatie kun je opvragen of vinden bij NSPOH en SGBO.

Zie ook

NVAB-Richtlijn Conflicten in de werksituatie