Nieuwe Werkwijzer Gegevensuitwisseling tussen psycholoog en bedrijfsarts

25 juli 2024

Samen met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) ontwikkelden we de Werkwijzer Gegevensuitwisseling tussen psycholoog en bedrijfsarts. Regelmatige communicatie tussen jou en de psycholoog is belangrijk bij de begeleiding, behandeling, herstel en re-integratie van cliënten. De Werkwijzer verduidelijkt de randvoorwaarden voor de informatie-uitwisseling tussen bedrijfsarts en psycholoog. Uiteraard gebeurt dit altijd binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving.

In de praktijk zien we dat bedrijfsartsen en psychologen niet altijd goed op de hoogte zijn van elkaars rollen en richtlijnen. Zo kent niet iedere bedrijfsarts de Beroepscode NIP van psychologen en zijn niet alle psychologen even vertrouwd met de arbo- en bedrijfsgezondheidszorg en de rol van de bedrijfsarts binnen bijvoorbeeld de Wet Poortwachter .

De Werkwijzer biedt helderheid door eerst in te gaan op de context van verzuimbegeleiding en de rol van de bedrijfsarts, gevolgd door de rol van de psycholoog. Ook gaan we uitgebreid in op het moment van informatie-uitwisseling en de inhoud, met ook aandacht voor de benodigde toestemming.

Download de werkwijzer van NIP en NVAB (pdf)

Zie ook

Professionele standaard voor psychologen, psynip.nl