ODB sociale geneeskunde: Waarom sommige activiteiten straks niet meer in aanmerking komen

05 juli 2024

NVVG - NVAB - KAMG logo

Per 1 januari 2025 verandert de accreditatieregeling overige deskundigheidsbevordering voor de sociale geneeskunde. In de berichten over deze wijzigingen, lees je wat er verandert. Deze keer bespreken we waarom sommige activiteiten niet (meer) voor geaccrediteerde overige deskundigheidsbevordering in aanmerking komen.

Het uitgangspunt is dat alleen activiteiten voor accreditatie in aanmerking komen die aantoonbaar en in belangrijke mate bijdragen aan de deskundigheid en bekwaamheid van de sociaal geneeskundige specialist bij de uitoefening van het beroep in het vakgebied. Denk aan deelnemen in een richtlijncommissie, universitaire promotie of (mede)auteurschap van een wetenschappelijk artikel. Bekijk de nieuwe regelgeving

Activiteiten als het begeleiden van coassistenten, het scholen/opleiden van (aankomende) artsen of zitting nemen in een tuchtcollege zijn weliswaar belangrijk, maar dragen niet bij aan de eigen deskundigheidsbevordering. Een sociaal geneeskundig specialist doet die activiteiten juist vanuit de eigen, huidige deskundigheid. De beroepsverenigingen vinden dat dit soort extra activiteiten tot de professionele verantwoordelijkheid van een sociaal geneeskundig specialist behoren en daarom niet voor accreditatie in aanmerking komen.

 

Heb je nog vragen over de nieuwe ODB-regels? In de Q&A vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen. 

 

Zie ook