Nieuws

20 september

Het nieuwe kabinet handhaaft veel van de relevante ambities die de vorige coalitie formuleerde, zij het dat de budgettaire ruimte krap is. Dat blijkt uit het regeerprogramma en de kort daarna gepubliceerde begrotingen, waarvan uiteraard vooral die van SZW en VWS voor bedrijfsartsen van belang zijn. De NVAB juicht de ambities toe, maar vindt ook dat de overheid vaker bereid moet zijn haar tanden te tonen.

16 september

Oplopende stress wordt vaak te laat opgemerkt, waardoor werknemers soms langdurig uitvallen. Het Amsterdam UMC wil hier iets aan doen met het innovatieve project DESTRESS. Dit initiatief richt zich op het eerder herkennen van stresssignalen bij werknemers. Dat maakt het mogelijk om actie te ondernemen, voordat het te laat is. De NVAB is als partner bij het project betrokken.

12 september

Vandaag maakte de KNMG bekend dat vanaf 1 januari 2025 onze oud-voorzitter Jurriaan Penders de KNMG-voorzittershamer overneemt van voorzitter René Héman. Héman draagt zijn voorzitterschap dan over na ruim 9 jaar vanwege het het verstrijken van zijn tweede en laatste termijn.

Lees het bericht op www.knmg.nl

5 september

Werk je als bedrijfsarts in het buitenland? Let dan op, want vanaf 1 januari 2025 stopt de RGS met het automatisch verlenen van dispensatie.

5 september

In opdracht van SZW voert ZonMw het programma Innovatieve arbozorg uit om de kwaliteit en opleiding van bedrijfsartsen te versterken en de arbeidsgerelateerde zorg te verbeteren. De NVAB diende twee projectvoorstellen in: een om het Toetsboek te vernieuwen en een om een chatbot over de opleiding te bouwen. Ook zijn we betrokken bij vrijwel alle andere projecten.

5 september

De onderzoekers van het BAR-project starten in november met een valideringsstudie van het BAR-instrument. Heb jij een mening over de BAR en wil je er graag mee oefenen? Doe dan mee met dit onderzoek! Je ontvangt accreditatiepunten voor jouw deelname. 

29 augustus

Arbeidsmigranten zijn vaker het slachtoffer van een ongeluk op het werk dan andere werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie, meldt nos.nl. De inspectie keek naar alle ongelukken op de werkvloer in de jaren 2022 en 2023. Het gaat om gebroken benen, verdrukte voeten en soms zelfs de dood.

2 augustus

Begin augustus berichtte Trouw over bevindingen in een nieuw rapport van De Nederlandse Arbeidsinspectie 'Toezicht op het werken met gevaarlijke stoffen 2020-2023'. In dat rapport concludeert de Arbeidsinspectie dat bedrijven meer aandacht moeten besteden om personeel dat met gevaarlijkse stoffen werkt te beschermen.

28 juli

Het NVAB-jaarverslag 2023 is nu beschikbaar, voor het eerst in onze nieuwe huisstijl! Het jaar stond voor ons in het teken van ontwikkeling en toekomst. Met de inbreng van een groot aantal leden legden we de basis voor een koerswijziging, de nieuwe commissie Preventie kwam op stoom, we deelden meer kennis over de landsgrenzen en in oktober werd de Arbovisie 2040 gepubliceerd. In het jaarverslag vind je informatie over de vele belangrijke onderwerpen van het afgelopen jaar.

25 juli

Samen met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) ontwikkelden we de Werkwijzer Gegevensuitwisseling tussen psycholoog en bedrijfsarts. Regelmatige communicatie tussen jou en de psycholoog is belangrijk bij de begeleiding, behandeling, herstel en re-integratie van cliënten. De Werkwijzer verduidelijkt de randvoorwaarden voor de informatie-uitwisseling tussen bedrijfsarts en psycholoog. Uiteraard gebeurt dit altijd binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving.

Pagina's

Abonneren op Nieuws