DESTRESS: nieuw initiatief helpt stress op de werkvloer tijdig te herkennen
Oplopende stress wordt vaak te laat opgemerkt, waardoor werknemers soms langdurig uitvallen. Het Amsterdam UMC wil hier iets aan doen met het innovatieve project DESTRESS. Dit initiatief richt zich op het eerder herkennen van stresssignalen bij werknemers. Dat maakt het mogelijk om actie te ondernemen, voordat het te laat is. De NVAB is als partner bij het project betrokken.
Initiatiefnemer Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht, zegt dat stressniveaus momenteel ongekende hoogtes bereiken. ‘’De gevolgen daarvan zijn enorm, zowel voor werkenden als voor organisaties’’. Psychische klachten zorgden afgelopen jaar voor 2,9 miljoen verzuimdagen. Dit kost de Nederlandse samenleving ruim een miljard euro en dat bedrag loopt volgens Vinkers alleen maar op. Hierbij speelt mee dat het kenbaar maken en bespreken van klachten niet altijd vanzelfsprekend is.
Wearables
DESTRESS wil deze ontwikkeling doorbreken door met wearables (draagbare technologie) stresssignalen te meten. Zo komen niet alleen stressfactoren in het werk en de werkomgeving aan het licht, maar ook in de privésfeer. Uitkomsten worden vervolgens teruggekoppeld met een applicatie, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Dit gebeurt op een ethisch verantwoorde en veilige manier, zegt Noortje Wiezer van kennisinstituut TNO, dat eveneens bij het project betrokken is. ‘’Zo versterken we de dialoog tussen werknemers en werkgevers, waar nodig ondersteund door arboprofessionals. Daardoor krijgt stress geen kans om te escaleren en dragen we bij aan een gezonder en veerkrachtiger werkend Nederland.’’
Publiek-private samenwerking
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zorgt voor de financiering van het project, dat een looptijd kent van acht jaar. Amsterdam UMC werkt in deze periode samen met publieke en private partners aan de uitvoering. NVAB is één van deze partners, denkt mee en ondersteunt het project van harte, onder anderen in de persoon van Frederieke Schaafsma. Zij is bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde aan het Amsterdam UMC, locatie AMC, afdeling Public and Occupational Health. Deelnemers brengen ervaringskennis in, geanonimiseerde data én een netwerk van organisaties om metingen te doen. Het gezamenlijke doel is dat de applicatie straks direct te implementeren is.
Binnenkort podcasts beschikbaar
Alle partners kwamen recent bijeen in het Volkshotel in Amsterdam voor de feestelijke aftrap van het project. Daar zijn ook podcasts opgenomen. Die komen tijdens de Week van het Werkgeluk (22-26 september) beschikbaar voor het grote publiek. Vinkers: ‘’Het is mijn droom dat heel werkend Nederland profiteert van DESTRESS.’’
Ga voor meer informatie over het project naar www.destress-project.nl/