Gezocht: kritische bedrijfsartsen om het BAR-instrument te toetsen

05 september 2024

De onderzoekers van het BAR-project starten in november met een valideringsstudie van het BAR-instrument. Heb jij een mening over de BAR en wil je er graag mee oefenen? Doe dan mee met dit onderzoek! Je ontvangt accreditatiepunten voor jouw deelname. 

Wetenschappelijk instrument

De NVAB onderstreept het belang van heldere communicatie en samenwerking tussen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen en stimuleert daarom de ontwikkeling en het gebruik van één wetenschappelijk onderbouwd instrument. De leidraad ‘Beschrijving arbeidsbelastbaarheid en re-integratiemogelijkheden' met het bijbehorende BAR-instrument bieden eenduidigheid van taal in één format. Naast enthousiaste geluiden over het instrument, horen we ook kritische noten. Dat is goed, want ook kritische feedback helpt om het instrument zo goed mogelijk te ontwikkelen. In het najaar wordt de validiteit van het eenduidige taal- en begrippenkader van het instrument onderzocht. Voor deze studie zoeken de onderzoekers bedrijfsartsen. Ook artsen in opleiding zijn welkom! 

Dus wil je met het BAR-instrument aan de slag of ben je daar juist nog kritisch over? Grijp dan deze kans om het instrument te optimaliseren. 

Over de valideringsstudie 

Het wetenschappelijk onderbouwde BAR-instrument en de leidraad moeten helpen om de samenwerking tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen te verbeteren, onder meer met een gezamenlijk begrippenkader. Met de valideringsstudie willen de onderzoekers uitzoeken of het instrument die belofte waarmaakt.  

De studie loopt van november 2024 tot januari 2025. Deelnemers ontvangen in die periode eerder ontwikkelde verzuimcasussen per e-mail met het verzoek daarvoor het BAR-instrument in te vullen. Vervolgens bekijken de onderzoekers hoe de deelnemers het BAR-instrument invullen en interpreteren.  

Focusgroepen 

Na de validering volgen twee focusgroepen om verbeterpunten te identificeren in de aangeboden verzuimcasuïstiek, de werkwijze en het BAR-instrument zelf. Deelname aan een focusgroep is optioneel. Je kunt nu al aangeven of je interesse hebt om aan te sluiten. 

In totaal zijn 45 professionals nodig: 15 bedrijfsartsen, 15 verzekeringsartsen en 15 arbeidsdeskundigen. Ken je kritische, enthousiaste of juist afwachtende collega’s? Deel deze oproep dan alsjeblieft met hen en vraag ze om ook mee te doen. 

Meer informatie en deelnemen

Wil je meedoen met de studie of wil je graag meer informatie? Stuur dan een e-mail aan Donny Kreuger, onderzoeker BAR.  

Zie ook