Volop kansen binnen het ZonMw-programma Innovatieve arbozorg

05 september 2024
 
In opdracht van het ministerie van SZW voert ZonMw het programma Innovatieve arbozorg uit. Dit programma biedt subsidie aan projecten om de kwaliteit en opleiding van bedrijfsartsen te verhogen en de arbeidsgerelateerde zorg te verbeteren. Het programma stimuleert samenwerking tussen bedrijfsartsen en deskundigen om gezamenlijk te experimenteren en de beroepspraktijk verder te ontwikkelen. Het accent ligt op preventie van ziekteverzuim en ongevallen op het werk, evenals het voorkomen van beroepsziekten. 
 
De doelstellingen zijn in drie programmalijnen ondergebracht:
  1. versterking, vernieuwing en innovatie van opleiding en na- en bijscholing
  2. stimulering samenwerking tussen deskundigen
  3. versterking kennisinfrastructuur, bevordering multidisciplinaire kennisontwikkeling en kwaliteitsborging

Projectvoorstellen: Toetsboek in het nieuw en een chatbot over de opleiding

Voor programmalijn 1 konden in de zomer de projectvoorstellen ingediend worden. De NVAB diende er twee in: een om het Toetsboek grondig op de schop te nemen, in navolging van het LOP dat we nu herzien. Het tweede voorstel is voor een kleiner project om een chatbot te bouwen die alle informatie over de opleiding makkelijk toegankelijk maakt voor a(n)iossen en praktijkopleiders.
 
Daarnaast is de NVAB bij verschillende andere voorstellen betrokken. Bijvoorbeeld het voorstel om de Toolbox Coschappen verder te ontwikkelen en te implementeren, het voorstel een nascholing voor ICT-groepen te maken om elkaar beter te coachen bij preventieve activiteiten en een groot project van beide opleidingsinstituten om meer met simulaties te gaan werken in de opleiding tot bedrijfsarts, om zo het leren in de praktijk te ontlasten.
 

Subsidieverlening volgt in oktober

Alle voorstellen zijn inmiddels door referenten beoordeeld, waarop de indieners hebben kunnen reageren. In oktober besluit ZonMw welke voorstellen subsidie krijgen.
 
In oktober gaat ook de tweede programmalijn van start. Die lijn biedt een uitgelezen kans om ideeën voor samenwerking in de praktijk te evalueren. En sluit zo naadloos aan bij het belang van samenwerking dat we in onze nieuwe koers onderstreepten. De komende drie maanden gebruiken we om in gesprek met andere beroepsverenigingen, in het bijzonder de KoM, ideeën te verzamelen en aanvragen in te dienen. Het besluit welke projecten gehonoreerd worden in deze programmalijn volgt dan in april 2025.
 
Heb je vragen of wil je graag meer informatie? Stuur dan een e-mail naar NVAB-directeur Gijsbert van Lomwel.

Zie ook