NVAB jaarverslag 2023: samen werken aan gezond werken

28 juli 2024

Voorzijde jaarverslag 2023Het NVAB-jaarverslag 2023 is nu beschikbaar, voor het eerst in onze nieuwe huisstijl! Het jaar stond voor ons in het teken van ontwikkeling en toekomst. Met de inbreng van een groot aantal leden legden we de basis voor een koerswijziging, de nieuwe commissie Preventie kwam op stoom, we deelden meer kennis over de landsgrenzen en in oktober werd de Arbovisie 2040 gepubliceerd. In het jaarverslag vind je informatie over de vele belangrijke onderwerpen van het afgelopen jaar.

Download direct het NVAB-jaarverslag 2023 (pdf)

Herijking van het vak

De extra ledenbijeenkomst in september 2023 was de aftrap voor de dialoog in de vereniging over een nieuwe koers voor ons vakgebied. Door inhoudelijke gesprekken en bijeenkomsten met onze leden, startten we met het formuleren van een visie op de toekomst van de bedrijfsgeneeskundige zorg.

Samenwerking

Ook in 2023 stond samenwerking hoog op de agenda. We werkten verder aan sterke banden met diverse partners, zoals het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onze zusterverenigingen in cluster 3 en andere arbo-(kern)disciplines. Een patiënt heeft één gezondheid en zou geen last moeten hebben van de de grenzen van het domein van de behandelaar. Het doorbreken van de grenzen tussen disciplines door afstemming en samenwerking draagt bij aan betere zorg. Daarom zetten we ons onder de noemer ‘arbocuratieve samenwerking’ in voor de samenwerking met geneeskundig specialisten buiten ons domein. 

Academisering en onderzoek

Met de bijzondere leerstoel aan het Amsterdam UMC en de Polikliniek Mens en Arbeid met bijzonder hoogleraar Frederieke Schaafsma richten we ons ook op onderzoek en academisering. Deze tak van sport groeit binnen de bedrijfsgeneeskunde, onder andere uitmondend in proefschriften. Elke 2 jaar reikt de NVAB de Burgerpenning uit voor het beste proefschrift in ons vakgebied. In 2023 ging deze penning naar Monique van Beukering voor haar proefschrift ‘Healthy work in pregnancy'. Een mooie nieuwe bijdrage aan de wetenschappelijke onderbouwing van ons vakgebied.

Arbovisie 2040 en politieke ontwikkelingen

Het ministerie van SZW publiceerde eind 2023 de Arbovisie 2040, met als ambitie nul doden door werk. Deze doelstelling sluit naadloos aan bij onze missie als bedrijfsartsen om werkgerelateerde ziektes en ongevallen te voorkomen. De visie van SZW benadrukt het belang van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, wat onze rol als geneeskundig specialisten extra relevant maakt.

In de media

In 2023 kregen we ook landelijke media-aandacht. Zo sprak NVAB-voorzitter Boyd Thijssens in een uitzending NCRV-KRO programma Pointer over gezondheidsklachten door nachtwerk. Zo draagt onze expertise bij aan het publieke debat over arbeidsgerelateerde gezondheid.

Dit is slechts een greep uit de vele onderwerpen en activiteiten van de vereniging voor beroepsgroep en vak. In het nieuwe jaarverslag kun je er nog veel meer over lezen. Neem vooral een kijkje, het is de moeite waard en je krijgt een indruk van de nieuwe huisstijl. De nieuwe huisstilj werd gepresenteerd bij de BG-dagen op 30 en 31 mei jl. De komende maanden werken we nog hard door aan de nieuwe website, deze hopen we in het najaar te publiceren. Vanaf dan is onze nieuwe stijl echt een feit.

Download het NVAB-jaarverslag 2023 (pdf)

Zie eerdere jaarverslagen