Bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde NVAB

Prof.dr. Frederieke SchaafsmaDe NVAB heeft een bijzondere leerstoel gevestigd aan het Amsterdam UMC, locatie AMC, afdeling Public and Occupational Health. Deze leerstoel wordt ingevuld door prof.dr. Frederieke Schaafsma. In 2011 was prof.dr. Carel Hulshof de eerste bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde op deze door de NVAB ingestelde leerstoel. Per 1 juli 2020 nam Frederieke Schaafsma de stoel van hem over. 

Lees de oratie van prof.dr. Frederieke Schaafsma: Gezond werken is een hoofdzaak

Curriculum Vitae Frederieke Schaafsma

Bekijk een overzicht van publicaties in 2022

Bekijk een overzicht van publicaties vanaf 2020

Bekijk een overzicht met presentaties en werkgroepactiviteit vanaf 2020

 

 

 

‘Als wetenschap en praktijk nauw samenwerken worden interventies gewoon beter’ 

Carel Hulshof was de eerste bijzonder hoogleraar Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde vanuit de NVAB in Nederland, Frederieke Schaafsma is zijn opvolger. Met één voet in de praktijk en de andere in onderzoek brengen ze vraag en antwoord samen. Hulshof: “Deze passie delen we. En dat werkt erg aanstekelijk.”

Lees het gesprek met twee bevlogen bedrijfsartsen met hart voor de wetenschap.

Artikelen en interviews

 

Aanleiding leerstoel NVAB

In 2007 is Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde onvoldoende academisch geworteld in Nederland. Er is onder meer gebrek aan universitaire infrastructuur, onderwijs in de basisartsopleiding, leerstoelen en promotieplaatsen. Omgekeerd is de wetenschap nog onvoldoende aanwezig in de praktijk. Bedrijfsartsen doen wel pogingen tot meer evidence based werken, maar ook daar was nog een hele weg te gaan. De Commissie Richtlijnontwikkeling en Wetenschap (CROW) adviseerde het NVAB-bestuur daar iets aan te doen. Daaruit ontstond het initiatief tot een leerstoel om de wetenschappelijke basis van de beroepsuitoefening te versterken en de kloof tussen wetenschap en praktijk te verkleinen. In 2011 werd Carel Hulshof benoemd tot bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, als eerste op deze door de NVAB ingestelde leerstoel. 

Hulshof: "Met de leerstoel laat de NVAB zien dat we als professionals veel waarde hechten aan de wetenschappelijke onderbouwing van ons werk. Bovendien: zo’n leerstoel zet ons vak toch even in de spotlights. Dat merkte ik ook aan de talloze keren dat ik ben gevraagd om te opponeren bij promoties of om bij te dragen aan discussies over thema’s als preventief medisch onderzoek of sociaal-medische begeleiding bij mensen met een chronische aandoening.”

Carel heeft veel bereikt op het gebied van richtlijnontwikkeling. Daarmee heeft hij voor het veld goed zichtbaar gemaakt wat de NVAB kan betekenen in de professionalisering en zichtbaarheid van ons vak.

Afscheid Carel Hulshof

Lees de oratie 'Blijven zagen' d.d. 11 oktober 2012

Lees de afscheidsrede van prof.dr. Carel Hulshof uit 2020: Blijven zagen