De bedrijfsarts heeft goud in handen – BG-dagen 2022

01 juni 2022

BG-dagen 2022 De bedrijfsarts heeft goud in handenOp donderdag 19 en vrijdag 20 mei jl. waren de BG-dagen met als thema ‘De bedrijfsarts heeft goud in handen’: op locatie én online. Op locatie was goed te merken dat mensen blij waren weer zoveel collega’s in het echt te ontmoeten. Papendal bruiste van alle in te halen gesprekken! De Commissie Nascholing NVAB (CNN) organiseert de BG-dagen en opende deze 67e editie door het publiek mee te nemen door het programma. NVAB-voorzitter Boyd Thijssens stond voor het eerst sinds zijn benoeming voor zo’n groot gezelschap van collega’s en bijzonder hoogleraar Frederieke Schaafsma introduceerde de meest relevante onderzoeksprojecten voor de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde.

Alle beschikbare presentaties kun je downloaden via het programma van donderdag en vrijdag. Bekijk hieronder de BG-dagen in vogelvlucht. 

Donderdag 19 mei

Welk sieraad maakt de bedrijfsarts van dat goud?

Boyd Thijssens, voorzitter NVABDat vroeg Boyd Thijssens, NVAB-voorzitter en bedrijfsarts, aan de deelnemers. Geïnspireerd door het thema presenteerde hij de bedrijfsarts als edelsmid. Met goud als ruwe grondstof maak je iets moois. Deelnemers reageerden met wat volgens hen de sieraden van het vak zijn: aandacht, kennis en preventie op het gebied van werk en gezondheid.

De bedrijfsarts is dé deskundige voor alles wat met werk en gezondheid te maken heeft.

 

Jeroen Croes ontvangt de Ramazziniprijs 2022

Om het jaar reikt de NVAB de Ramazziniprijs uit aan iemand die zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het onderwijs in arbeid en gezondheid. Deze keer viel deze eer te beurt aan Jeroen Croes.

Lees waarom

Preventie van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen

Charlotte Kottier,  programmamanager Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen bij de Nederlandse ArbeidsinspectieDe NVAB en de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) willen meer samen doen om beroepsziekten door gevaarlijke stoffen terug te dringen. Charlotte Kottier,  programmamanager Bedrijven met Gevaarlijke Stoffen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA): “Ongeveer een miljoen werknemers in 100.000 bedrijven worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen.” Met als schrijnend voorbeeld een 40-jarige man die zijn kinderen per scootmobiel naar school moet brengen. Omdat hij met gevaarlijke stoffen werkte, zijn zijn longen zo ernstig aangetast dat hij nog maar weinig kan doen. Ook dieselmotoremissie en lasrook zijn stoffen waar we alert op moeten zijn. Het aantal doden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen is al jaren hoog en daalt nauwelijks.

  • Elkaar beter te leren kennen met presentaties, workshops en een e-magazine
  • Werkgevers te stimuleren om de RI&E en brieven van de NLA ook naar de bedrijfsarts te sturen
  • Bedrijfsartsen te stimuleren meer situaties te melden, bijvoorbeeld ook bij een niet-pluisgevoel.

Wil je misstanden of vermoedens melden? Bel dan 0800-5151 of vul het meldingsformulier in via de website.

Wanneer te beginnen met preventie door de bedrijfsarts?

Frederieke Schaafsma en Lode GodderisHet voorkomen van ziek worden door het werk is één van onze kerntaken. In Nederland baseren we ons vooral op signalen vanuit het verzuim. In België levert de bedrijfsarts preventie door het uitvoeren van preventief medisch onderzoek.

Professoren Frederieke Schaafsma, bijzonder hoogleraar arbeids- en bedrijfsgeneeskunde en bedrijfsarts, afdeling Public & Occupational Health, Amsterdam UMC en Lode Godderis, hoogleraar en CEO, KULeuven en Idewe namen het publiek mee langs overeenkomsten en verschillen tussen onze landen. In België is de wettelijke verplichting van het PAGO sterker aangezet, waardoor de deelname door werknemers aanzienlijk hoger is. In Nederland is de werkgever formeel verplicht het aan te bieden. Concreet krijgt echter slechts een deel van de werknemers het PAGO aangeboden door hun werkgever. Verder staat het de werknemer vrij om er wel of geen gebruik van te maken. Ook is er een groot verschil in de manier waarop bedrijfsartsen en medisch specialisten elkaar kunnen vinden. In België is er een speciale website gemaakt waar een medisch specialist met het id-nummer van de patiënt de contactgegevens kan vinden van de bedrijfsarts. In Nederland kan dat niet, maar hebben we wel toegang tot ZorgDomein om contact te legen met andere artsen en andersom.

Frederieke en Lode besloten hun presentatie met te benadrukken dat wij bedrijfsartsen de specialist zijn van werk en gezondheid: “Laat zien dat we de belasting en belastbaarheid goed kennen. Artsen in de curatieve sector weten niet altijd dat er een relatie met werk kan zijn bij een aandoening of diagnose, daar moeten wij als bedrijfsartsen echt bij zien te komen.”

NVAB tweet: Noelle Aarts


Vrijdag 20 mei

Digitalisering en robotisering

Guszti Eiben, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie Vrije Universiteit AmsterdamGuszti Eiben, hoogleraar Kunstmatige Intelligentie (AI), Vrije Universiteit Amsterdam, besprak de geschiedenis en de basisbegrippen van kunstmatige intelligentie en gaf een breed scala aan voorbeelden. Als 90% van het werk in hotels gedaan kan worden door robots, wat betekent dit dan voor de zorg? Bijvoorbeeld door robots eenvoudige vragenlijsten te laten afnemen bij cliënten?

De conclusie was dat de bedrijfsarts in de toekomst niet zonder AI kan, maar AI ook niet zonder de bedrijfsarts.

 

Wat belemmert de bedrijfsarts om meer aan preventie te doen?

Allard van der Beek, hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid en afdelingshoofd Public & Occupational Health bij Amsterdam UMCAllard van der Beek, hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid en afdelingshoofd Public & Occupational Health bij Amsterdam UMC, ging uitgebreid in op de rol van de bedrijfsarts bij preventie. Van een overzicht van soorten preventie uit de public health met praktische aanknopingspunten voor bedrijfsartsen tot belemmeringen die bedrijfsartsen ervaren om (nog) meer aan preventie te doen, en wat er nodig is om die uitdagingen aan te pakken. Dat varieert van financiering van preventie (‘meer publiek’), kosteneffectiviteit van preventieve interventies (‘overschat die niet, zijn vaak klein’) tot de rol van bedrijfsartsen ten opzichte van andere arboprofessionals (‘initieer en delegeer’).

Zijn oproep: “Preventie op het gebied van arbeid en gezondheid is vooral een winst voor de volksgezondheid. Inspanningen betalen zich pas later uit, net zoals het gebrek eraan vaak pas later tot ziekte leidt. Daarom moet de overheid veel meer doen in de financiering ervan.”

En nu naar de BAR – afscheidsrede Gertjan Beens, voormalig voorzitter NVAB

Gertjan Beens, voormalig voorzitter NVABGertjan Beens blikte terug op zijn voorzitterschap van de NVAB aan de hand van de voorgenomen wetswijziging rond de RIV-toets en het BAR instrument dat in het verlengde daarvan nu ontwikkeld wordt. Dat voorzitterschap stond in belangrijke mate in het duidelijk positioneren van de beroepsgroep. De NVAB staat nu op twee benen, we zorgen voor een wetenschappelijk fundament onder het vak en een duidelijke positie.

 

Als bedrijfsartsen en sociaal geneeskundigen willen we bijdragen aan een eerlijke maatschappij, door als zorgverlener mensen te helpen zo goed mogelijk mee te doen in werk.

NVAB tweet - Jitske Kramer

Zie ook