Op donderdag 19 mei nam Jeroen Croes de Ramazziniprijs 2022 in ontvangst uit handen van kersverse voorzitter Boyd Thijssens. De NVAB reikt de de Ramazziniprijs om het jaar uit aan iemand die zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het onderwijs in arbeid en gezondheid. Dat kan zowel onderwijs aan geneeskundestudenten zijn als onderwijs binnen de vervolgopleiding voor bedrijfsartsen.
Leg de lat hoog voor coschapplekken
Jeroen nam de prijs verrast in ontvangst: “Veel dank voor dit uitgesproken vertrouwen. Het legt de lat nog hoger om er echt iets van te maken voor de coschapplekken. Ik ben blij dat ik bij deze eervolle rij prestigieuze collega’s mag aansluiten en ik hoop dat er nog vele mogen volgen.”
Drijvende kracht voor goed onderwijs
Jeroen is nu bijna tien jaar bedrijfsarts en ontwikkelde snel een passie voor onderwijs. Zeven jaar geleden ging hij ook aan de slag bij de Universiteit van Amsterdam, nu onder de vlag Amsterdam UMC. Als universitair docent en onderwijscoördinator sociale geneeskunde verbeterde hij stap voor stap het coschap sociale geneeskunde. Gelijklopend steeg de waardering van het coschap door studenten. Ook krijgt Jeroen persoonlijk lovende evaluaties van de studenten: voor zijn begeleiding tijdens de lessen, de toegankelijkheid voor het stellen van vragen en het leerklimaat, en het geven van feedback en beoordelen. De razendsnelle omwenteling die overal nodig was door corona bracht Jeroen niet van zijn stuk. Hij ging voortvarend aan de slag en droeg bij aan de continuïteit van het lesprogramma. Ook toont hij zijn inhoudelijke kwaliteiten door auteurschappen in onder andere het nieuwe leerboek Volksgezondheid en Gezondheidszorg onder redactie van Prof.dr. Karien Stronks en Prof.dr. Alex Burdorf. Hij is eerste auteur van het hoofdstuk ‘Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde’ en mede-auteur van het hoofdstuk ‘Het werkveld sociale geneeskunde en de opleidingen tot sociaal geneeskundige’.
Tenslotte is Jeroen Croes mede-initiatiefnemer van het NVAB-project ‘1.500 coschapplaatsen bedrijfsgeneeskunde per jaar’ en op dit moment bezig met een prestigieus traject om een senior kwalificatie onderwijs te behalen: binnen de universitaire wereld een ‘big deal’. Hopelijk geeft deze prijs het zetje in de rug om ook dit traject succesvol af te ronden.
Wie was Ramazzini?
Bernardino Ramazzini (1633-1714) wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de arbeids- en bedrijfsgeneeskunde in Europa, en de eerste “arbeidsgeneesheer”. Hij was vanaf 1682 hoogleraar in Modena en had twee leeropdrachten: theoretische en praktische geneeskunde. Hij gaf colleges over ‘ziekten bij werkers’ (de morbis artificum). In 1700 verscheen zijn handboek de “Morbis Artificum Diatriba”, het eerste grote werk over beroepsmatige aandoeningen en zijn belangrijkste bijdrage aan de geneeskunde. Dit handelde over de gezondheidsrisico’s van chemicaliën, stof, metalen en andere agentia gebruikt door arbeiders in 52 beroepen. Juist zijn kennisoverdracht maakt hem tot waardige naamgever van deze prijs.
Het NVAB-bestuur reikt officieel tweejaarlijks de ‘Ramazziniprijs’ uit aan iemand die zich in bijzondere mate verdienstelijk heeft gemaakt voor het onderwijs in de arbeid en gezondheid, zowel aan geneeskundestudenten als binnen de beroepsopleiding voor bedrijfsartsen. De prijs vindt op voordracht plaats. Daartoe doet het NVAB-bestuur aan het begin van het jaar van uitreiking een oproep.
In 2014 werd de eerste Ramazzini-prijs uitgereikt aan bedrijfsarts Philip Thung. In 2018 won Paul Smits en in 2020 nam Bart Dollekens de prijs in ontvangst.