@Bedrijfsarts, wat doe jij morgen? BG-dag 27 mei 2021

04 juni 2021

Livestream studio BG-dag 27 mei 2021Samenwerken

"Niemand mag ziek worden door werk en niemand die wil werken, mag door ziekte aan de kant komen te staan." Na de opening door Peter Coffeng, voorzitter van de organiserende commissie CNN, bracht voorzitter Gertjan Beens deze missie van de NVAB in herinnering. Beens: "Gezondheid en werk zijn belangrijke waarden voor mensen en precies op dat snijvlak werken wij. Dat moeten we steeds weer over het voetlicht brengen." Hij nam de deelnemers mee langs ontwikkelingen met samenwerking als rode draad. Bijvoorbeeld binnen de sociale geneeskunde, met arbeidsdeskundigen voor het BAR-project en met C-support. VWS riep deze organisatie in het leven voor nazorg aan COVID-19 patiënten volgens het Q-supportmodel. Adviseurs van C-support gaan helpen in de werkgroep voor de dynamische leidraad 'Herstel & Re-integratie in het kielzog van COVID-19'.

Bekijk de presentaties van de BG-dag

Zie ook: Dynamische leidraad 'Herstel & Re-integratie in het kielzog van COVID-19'

Nieuw: inloopspreekuur voor leden

Wat vindt de NVAB? Deze vraag komt regelmatig bij de vereniging terecht. Maar eigenlijk gaat het er dan natuurlijk om wat de leden vinden. Want de NVAB, dat zijn de leden. Om meer ruimte te bieden voor leden hun mening en visie op specifieke thema's te delen, introduceren we het inloopspreekuur. Het eerste spreekuur met NVAB-directeur Gijsbert van Lomwel is op donderdag 10 juni a.s. van 08.00-09.00 uur via Zoom. Op de BG-dag kozen deelnemers als thema voor het eerste spreekuur: “samenwerking in de praktijk, hoe bevorder je dat?”.

Rookvrij werkt Beter

Aios bedrijfsgeneeskunde Bart van Leeuwen en Hans Dam, projectleider Rookvrije OrganisatieHans Dam, projectleider van het NVAB-project Rookvrije Organisatie sprak met aios Bart van Leeuwen en longarts Wanda de Kanter over roken en hoe belangrijk het is dat alle artsen dit ter sprake brengen. Voor bedrijfsartsen is het nog belangrijker, want zij kunnen de roker én de werkplek helpen.

Wanda de Kanter, longarts en mede-oprichter Stichting Rookpreventie JeugdWanda de Kanter: "Ruim een kwart van de rokers valt voor hun 65e uit. En 2 op de 3 kinderen die 1 sigaret roken, raakt verslaafd. Dus kaart roken aan. Wacht niet tot mensen klachten krijgen of je de rooklucht ruikt. Behandel mensen voor hun tabaksverslaving. Bijvoorbeeld met een Very brief advice, een advies van een minuutje waarna je doorverwijst." 

In het speciale magazine Rookvrij werkt Beter (pdf) vind je een uitgebreid interview met Wanda. 

Lees meer op de themapagina Rookvrije Organisatie

 

 

Corona, langer doorwerken en exposoom

De BG-dag was goed gevuld, met plenaire en posterpresentaties en parallelsessies. Prof. dr. Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie, presenteerde het coronavirus tot in het 'hart van het virale kopieerapparaat'. Prof. dr. Alex Burdorf besprak de gevolgen van langer doorwerken: wat betekent dat voor chronisch zieken? Wat is de variatie tussen werkenden in verschillende sociaal-economische posities? En dr. Susan Peters, assistant professor, vertelde alles over het exposoom en moedigt aan tot door denken: "Denk bijvoorbeeld bij longkanker naast roken, aan arbeidsomstandigheden. Er is een relatie aangetoond met blootstelling aan asbest, silica en dieselmotoremissises." 

De volgende BG-dagen zijn op donderdag 19 en vrijdag 20 mei 2022. Meer informatie daarover volgt.