Werknemer met long covid is vaak de wanhoop nabij: ‘Het voelt alsof ik nog steeds aan de ketting lig’ (Trouw)

06 mei 2022

Trouw - Long covid is nog een onbekende ziekte en dat zorgt voor problemen bij de re-integratie van werknemers. ‘Ik kon niet meer zelfstandig lopen, mijn bestek vasthouden, en nauwelijks nog praten.’

Journalist Yara van Buuren van Trouw sprak met NVAB-bestuurslid Ernst Jurgens over Long-covid: “Mijn doel is iemand zorgvuldig terug te laten keren naar de samenleving, ook naar de werkvloer.” Hij legt uit dat een bedrijfsarts ook kan besluiten om een werknemer langer thuis te houden, zodat degene meer tijd krijg om te herstellen. Nadeel is wel: hoe langer iemand thuis zit, hoe groter de stap om weer te beginnen met werken.

Ook verzekeringsarts Kristel Weerdesteijn komt aan het woord. Zij ziet dat sommige long covid-patiënten in de knel komen, doordat verschillende artsen iets anders adviseren. Het zou volgens haar zinvol zijn te onderzoeken of artsen voortaan gezamenlijk een advies kunnen uitbrengen. “Dat we met zijn allen kijken wat iemand nog kan en dan met zijn allen bepalen wat iemand binnen die uren gaat doen.”

Uit gesprekken van Trouw met de werknemers blijkt dat artsen niet altijd over de juiste gegevens beschikken. Zonder overleg met andere specialisten een besluit nemen over iemands re-integratie is in alle gevallen onwenselijk, vindt Jurgens.

 Lees het hele artikel trouw.nl (na inloggen)

Zie ook