Ernst Jurgens: "Iedere longcovidpatiënt herstelt op een eigen manier" (ND)

28 maart 2022

Vandaag verscheen in het Nederlands Dagblad een artikel over longcovid: 'Over long covid is (nog) maar weinig kennis. En dat is ook lastig voor werkgevers.' Over het ziekteproces en herstel van longcovidpatiënten is nog veel onbekend. Wat de beschikbare kennis voor nu laat zien, wordt al verwerkt tot handreikingen voor zorgverleners in de praktijk om patiënten zo goed mogelijk te helpen. Zo publiceerde de NHG onlangs de richtlijn 'Langdurige klachten na COVID-19' voor huisartsen. En de NVAB werkt aan een update van de leidraad uit 2021 'Herstel & Re-integratie in het kielzog van COVID-19'

In het artikel komt ook NVAB-bestuurslid en bedrijfsarts Ernst Jurgens aan het woord. Hij ontmoet veel werknemers die lang klachten houden na COVID-19.

In het artikel zegt hij daarover: "Ze zijn vaak enorm vermoeid. Van de bank naar de keuken lopen om een kopje thee te zetten, is al te veel voor sommige mensen. Ik zie ook veel mentale problemen bij longcovidpatiënten. Ze zijn veelal somber en teleurgesteld in hun lichaam. ‘Waarom herstelt iedereen behalve ik?’ vragen ze zich af." Aan werkgevers de taak om begripvol te zijn, vindt Jurgens. ‘We snappen long covid niet. Er zijn mensen die na vier maanden opeens opknappen, er zijn ook mensen die stapje voor stapje hun werk weer moeten oppakken. Iedere longcovidpatiënt herstelt op een eigen manier."

Lees het volledige artikel op nd.nl (eerst inloggen)

Zie ook