Strengere maatregelen nodig voor bereiken van rookvrije generatie (KNMG)

07 december 2022

Het doel van het Preventieakkoord – een rookvrije generatie – wordt niet snel genoeg gehaald. Het tabaksbeleid moet daarom veel minder vrijblijvend worden. Met deze boodschap vragen we Tweede Kamerleden tijdens het debat over leefstijlpreventie op 14 december meer aandacht te hebben voor het groeiende aantal jongeren dat start met roken, of met schadelijke alternatieven als ‘vapen’ en ‘snus’.  

Wekelijks raken honderden kinderen verslaafd aan roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken sterft aan de gevolgen daarvan. Dit zijn 19.000 mensen per jaar. Gemiddeld sterven mensen die roken 10 jaar eerder dan mensen die niet roken. Artsen voeren jaarlijks 100.000 slechtnieuwsgesprekken als een direct gevolg van tabaksgebruik.  

Het is ontluisterend te constateren dat het ons in Nederland niet lukt om te voorkomen dat kinderen beginnen met roken. Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen stuurde intussen vrijdag 2 december deze brief met de nadere plannen van het kabinet voor het tabaksontmoedigingsbeleid aan de Tweede Kamer. De brief laat zien dat het kabinet de urgentie voelt, maar de voorgestelde maatregelen schieten nog tekort.  

Daarom stelt de KNMG aanvullende, strengere maatregelen voor om tabak sneller uit de maatschappij te verdringen. 

Lees het volledige bericht op www.knmg.nl

Wegwijzer rookvrije organisatie

Ook als bedrijfsarts kun je bijdragen aan het terugdringen van roken. Door rokers te motiveren te stoppen met motivational interviewing en werkgevers te adviseren een rookvrije organisatie te worden. Kijk na wat je nu kunt doen op www.rookvrijwerken.nl.

Zie ook