Wegwijzer rookvrije organisatie banner

Rookvrij! Werkt beter

Waar vind je betrouwbare informatie over stoppen met roken? Welke informatie heb je nodig? Hoe krijg je rookvrij worden hoog op de agenda? Welke stappen zijn nodig om rookvrij te worden? De wegwijzer voor bedrijfsartsen scheelt je een hoop speurwerk op internet. Je vindt informatie, praktische tips, voorbeelden en verwijzingen over stoppen met roken, beroepslongziekten of over het adviseren van de werkgever over de rookvrije organisatie. Zo moet het makkelijker worden om roken in elk gesprek aan te kaarten.

Bekijk ook scholing: Webinars Lage SEP: dubbel belast & Rookvrij worden: hoe doe je dat? | E-learning Lage sociaaleconomische positie: dubbel belast?!

In gesprek met de werknemer

In ieder gesprek stoppen-met-roken aankaarten, dat is de bedoeling. Hoe je dat doet en hoe ver je daarin gaat – van een Very Brief Advice tot begeleiden van de stopper - bepaal je zelf. Dat is ook afhankelijk van de ruimte die je daarvoor hebt. Eén op de zeven werkenden met COPD heeft dit niet van het roken, maar door het werk. Ga je aan de slag met stoppen-met-roken? Denk dan ook aan de werkomstandigheden! Hier vind je praktische tools voor het gesprek met de werknemer.  

Bekijk meer >

In gesprek met de werkgever

Roken is kostbaar. Voor de roker én de werkgever, bijvoorbeeld door verzuim en verminderde productiviteit. Maar rookvrij worden als organisatie levert soms gedoe op. Kijk hier hoe je als aanjager de organisatie helpt rookvrij te worden. Én hoe rokers helpen stoppen zich verhoudt tot werkomstandigheden met risico op longziekten. 

Bekijk meer >

Je kennis vergroten

Er is ontzettend veel gemaakt en geschreven over stoppen-met-roken en over rookvrij worden van organisaties. Met de wegwijzer vind je makkelijk de weg naar een selectie van al die informatie voor de bedrijfsarts. Zoek op onderwerp of op tijd die je hebt. Wil je bijvoorbeeld verkennen, kijk dan bij ‘5 minuten’. Of wil je echt aan de slag en meer leren? Kijk dan bij ‘> 60 minuten’.

Bekijk meer >