Inventarisatie richtlijngebruik bedrijfsartsen @ GIN conference 2021

05 november 2021

De NVAB publiceerde ruim twintig jaar geleden de eerste evidence based richtlijn voor bedrijfsartsen. Inmiddels zijn het er 29. Hoe worden deze gebruikt in de praktijk (spoiler: weinig)? Wat is ervoor nodig om dat gebruik te verbeteren? Dat onderzochten we in de eerste helft van 2021.

Bedrijfsartsen worden, net als andere professionals, geacht om richtlijnen als onderdeel van de professionele standaard te volgen. Dat gebeurt echter maar beperkt. Uit kwalitatieve onderzoeken met focusgroepen blijken daar verschillende oorzaken voor te zijn: onbekendheid van de richtlijnen, ontbreken van een prikkel om richtlijnen te gebruiken, richtlijnen staan ver af van de dagelijkse praktijk, organisatorische en financiële beperkingen. Wat hielp om richtlijnen wel te gebruiken, was: ervaren succes in een casus door het gebruik van de richtlijn, het kunnen toepassen van voorbeelden en checklists uit de richtlijn en goed getraind zijn in het gebruik van de richtlijn. De NVAB wil bedrijfsartsen helpen om meer gebruik te maken van richtlijnen in het dagelijks werk (waarom is dat nodig?). Daarom inventariseerden we aan welke eisen richtlijnen moet voldoen om deze beter bruikbaar te maken, welke wensen er zijn ten aanzien van scholing en hulpmiddelen en welke andere factoren een rol spelen bij het daadwerkelijk gaan gebruiken van richtlijnen.

Bekijk de resultaten van het onderzoek

Met de opbrengsten van deze inventarisatie maken we een plan met de meest effectieve implementatieactiviteiten waarmee we vanaf volgend jaar gaan werken.

Voorlopige resultaten gepresenteerd op GIN conference

In totaal 18 implementatiestrategieën zijn door een grote groep leden van de commissie Richtlijnontwikkeling en Wetenschap (CROW), de Autorisatiecommissie (AC) en beleidsmedewerkers van het Kwaliteitsbureau NVAB gescoord op effectiviteit en haalbaarheid. De voorlopige resultaten presenteerde NVAB-coördinator richtlijnen Teddy Oosterhuis op het internationale GIN-congres op 27 oktober jl. GIN is het ‘Guidelines International Network’ voor samenwerking en werkgroepen op specifieke onderwerpen, kennisdelen over richtlijnontwikkeling en toegang tot internationale bronnen. 

Bekijk ook