Zingeving en eigen regie op de werkvloer voorkomen een burn-out (Trouw)

04 oktober 2019

Vandaag verscheen in Trouw een artikel over de herziene richtlijn psychische problemen. Deze richtlijn helpt bij het signaleren van mogelijke psychische moeilijkheden volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Zingeving en eigen regie op de werkvloer voorkomen een burn-out

De stipte werknemer die ineens herhaaldelijk te laat komt. Een extraverte collega die al tijden niet meer oreert over zijn weekeinde of juist de introverte die ineens voluit begint te praten. Een beginnende burn-out geeft zich subtiel prijs. Iets waar de bedrijfsarts alert op moet zijn en waar een nieuwe richtlijn voor de beroepsgroep bij moet helpen.

De oude uit 2007 was dan ook aan vervanging toe, vindt de beroeps­vereniging voor bedrijfsartsen NVAB. Sindsdien is de gemiddelde werkvloer flink veranderd door digitalisering en flexibilisering, wat nieuwe vormen van stress meebrengt. En niet alleen dat: er is vanuit de wetenschap meer bekend over burn-out, een ziekte die veel aandacht krijgt in de media en bij de koffieautomaat.

Eigen werktijden

Zo begrijpen onderzoekers steeds beter hoe belangrijk het is om zelf regie te houden over het werk. Het helpt daarbij níet als de hele takenlijst hermetisch is dichtgetimmerd. Wél als iemand bijvoorbeeld een beetje over zijn eigen werktijden gaat. Of dat hij door de baas wordt afgerekend op het eindproduct dat hij moet leveren, niet per se op de weg daar naartoe.

Daarnaast moeten bedrijfsartsen volgens de nieuwe richtlijn meer aandacht hebben voor de ‘doelen en waarden’ van de werknemer, zegt projectleider en bedrijfsarts Marjolein Bas­tiaanssen.“Vroeger was werk iets om van rond te komen. Tegenwoordig dient het meer als zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling.”

Lees het volledige artikel op trouw.nl

Bekijk de richtlijn psychische problemen

Lees ook: Veel aandacht voor stress