Wereld Niet Roken dag 2020

31 mei 2020

Wereld Niet Rokendag 2020Op deze mooie zonnige pinksterdag valt de frisse, blauwe lucht op. Past perfect bij de Wereld Niet Roken dag, want dat is het vandaag ook. Dit jaar richt deze dag zich op jongeren. Net als de tabaksindustrie. Alleen andersom natuurlijk, het doel is juist te voorkomen dat jongeren roken.

Tientallen per dag

Elke dag steken nog tientallen jongeren hun eerste sigaret op. Toch is er verandering merkbaar, vertelt Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos Instituut in het AD: “De rookvrije generatie komt er nu echt aan. Zij zijn opgevoed met het uitgangspunt dat roken niet normaal is. Dat horen ze van ouders en op school en dat zien ze steeds meer in hun omgeving’’(1).

Aandacht voor stoppen met roken blijft belangrijk. Ook, of misschien wel juist nu. Want rokers zijn een risicogroep als het om het nieuwe coronavirus gaat. 

Roken ter sprake brengen

Rookvrije generatieAls bedrijfsarts kom je de allerjongsten niet in je praktijk tegen. Er zijn wel veel bedrijven waar jongere mensen werken. Misschien vind je toch inspiratie om nog meer aandacht aan het onderwerp te besteden. Bijvoorbeeld door kort te vragen of iemand rookt en zo ja, een stopadvies te geven. En wat kun je doen om organisaties te helpen rookvrij te worden? De NVAB werkt vanuit het Nationaal Preventieakkoord (2) aan het project Rookvrije Organisatie. Nog voor de zomer vind je praktische informatie en tips om in gesprekken met werkende en werkgever roken ter sprake te brengen op de projectpagina. (3)

Vraag ernaar

Alleen al ernaar vragen, zorgt ervoor dat 5% van de mensen stopt.

 

Verwijzingen

  1. Rokers willen stoppen uit angst voor het coronavirus (ad.nl)
  2. Nationaal Preventieakkoord & roken
  3. Projectpagina Rookvrije Organisatie

Lees meer