Artsen slaan alarm om rookverslaving samenleving (KNMG)

2 juli 2019

In zijn column van 1 juli jl. roept KNMG-voorzitter René Héman alle artsen op op te staan tegen rookverslaving. Vandaag biedt hij, samen met de #artsenslaanalarm een filmpetitie aan aan de vaste commissie voor VWS.

Lees hieronder zijn column, of kijk op social media bij #artsenslaanalarm. Op www.artsenslaanalarm.nl vindt u 150 filmpjes van artsen met advies voor de kamerleden.

Kamerleden, help onze samenleving van z’n rookverslaving af!

Artsen zijn meestal niet van die actievoerders. De patiëntenzorg gaat altijd voor. Toch ging een groep artsen een jaar geleden de straat op met de actie #Artsenslaanalarm. Zij boden rokende passanten hulp aan: “Hier is mijn kaartje. Als u vragen heeft, of als blijkt dat u kanker krijgt, dan kunt u me bellen.” Of: “Meneer, weet u dat veel rokers van uw leeftijd hun pensioen niet eens halen?’’

Het waren best stevige teksten, maar dat is begrijpelijk. Behoorlijk wat artsen zien dag in dag uit de gevolgen van roken: longziekten, hartkwalen, vaatproblemen – ik hoef het u niet uit te leggen. En als de patiënt ermee op het spreekuur komt, is het meestal al te laat. Daar kan je als arts wel eens moedeloos van worden, of ontzettend boos.

#Artsenslaanalarm was heel succesvol: het filmpje bereikte meer dan 10 miljoen mensen en won twee weken geleden nog de prestigieuze Best Social Award. Nu is diezelfde groep artsen opnieuw de spreekkamer uitgekomen. Dit keer om Kamerleden aan te spreken - en zij vroegen alle artsen van Nederland om dat ook te doen. Ook de KNMG steunt de actie voluit: we riepen alle artsen op er aan mee te doen.

Met succes. Van jonge longartsen in opleiding tot huisartsen: ruim 150 artsen maakten een persoonlijk filmpje waarin wij 150 Kamerleden ons medisch advies meegeven: “Stem vóór het Preventieakkoord van staatssecretaris Blokhuis, want in dat akkoord staan goede maatregelen om roken te ontmoedigen. Het Preventieakkoord pleit voor blanco pakjes en een prijsverhoging naar 10 euro in 2023, maar wat ons betreft mag ook de verkoop worden beperkt tot tabaksspeciaalzaken en de prijs nog wel verder omhoog. Verkooppunten omlaag, prijs omhoog!”

Dinsdag 2 juli bied ik samen met de #artsenslaanalarm aan de vaste commissie voor VWS onze filmpetitie aan. En in mijn filmpje is de boodschap voor de Kamerleden dat zij het recept in handen hebben om onze samenleving van z’n rookverslaving af te helpen. Deze actiebereidheid van de KNMG heeft sommige collega’s verrast. De KNMG staat niet vaak op de barricade. Men ziet ons als een organisatie die de tijd neemt om zaken goed te overdenken en de ethische en juridische kanten te wegen. Dat klopt! Maar we gaan wel voorop voor dokter en zorg. En hier is de uitkomst zonneklaar: de negatieve effecten van tabak zijn onbetwist, maatregelen zijn keihard nodig om een rookvrije generatie te bereiken. Niet voor niets zit de kwestie artsen hoog – álle artsen.

En dus gebruik ik, bij wijze van hoge uitzondering, ook deze column om u op te roepen tot actie. Laat de Kamerleden weten dat we niet voor niets alarm slaan. Deel massaal de mediabom aan filmpjes die artsen morgen loslaten, op social media, in de whatsappgroepen, waar dan ook. Verkooppunten omlaag, prijs omhoog!

René Héman, voorzitter artsenfederatie KNMG

Bron: www.knmg.nl