Vroegsignalering Alcohol Update en oproep

05 februari 2021

Een van de speerpunten van Nationaal Preventieakkoord is het terugdringen en voorkomen van problematisch alcoholgebruik. Om dat voor alle groepen aan te pakken, is het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA) opgericht. Het SVA wil alcoholproblematiek in de breedte aanpakken, op het werk en daarbuiten. De NVAB is met projectleider Gerard Frijstein trekker van een project dat zich richt op de werkvloer. 

Werkwijzer vroegsignalering

Maar liefst 68% van de Nederlandse bevolking werkt. De werksetting biedt daardoor kansen voor vroegsignalering. Bedrijfsartsen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Door alcoholproblematiek vroeg te signaleren en door advies en ondersteuning te bieden wanneer er al sprake is van een verslaving. Gerard Frijstein vertelt: "Het afgelopen jaar stond in het teken van onderzoek rond de vraag ‘Wat hebben bedrijfsartsen nodig aan informatie en hulpmiddelen om problematisch alcoholgebruik op de werkvloer tijdig te signaleren en begeleiding te bieden?’." In het licht van deze vraag zijn vier online focusgroepen georganiseerd: voor werknemers, human resources (HR) en Vitaliteitsmanagers, leidinggevenden en bedrijfsartsen. Frijstein: “Met de inzichten van de focusgroepen als vertrekpunt werken we in 2021 aan een instrument voor bedrijfsartsen en bedrijven. Dit moet inzicht in nut en noodzaak van vroegsignalering bieden én concrete tips geven voor wie wat kan doen.” 

Het Trimbos-instituut ontwikkelde in 2020 in opdracht van het Ministerie SZW al materiaal voor bedrijven en bedrijfsartsen. De infographic, handreiking en een format kunnen helpen bij het opstellen en uitvoeren van een ADM-beleid. 

ADM-beleid ontwikkelen

Daarnaast wordt het NVAB-standpunt aangevuld met informatie wat een bedrijfsarts preventief als proactief kan doen. Bijvoorbeeld de personeelsafdeling/HR te informeren over de risico’s van middelengebruik en werk en hoe je kunt signaleren of iemand onder invloed is. Tenslotte gaat de werkgroep op zoek naar een aantal bedrijven die aan de slag willen met het opstellen en invoeren van een ADM-beleid met behulp van de door de werkgroep aanbevolen/ontwikkelde materialen. Doel is de praktische werkbaarheid een toegevoegde waarde van de ontwikkelde materialen te toetsen en ze eventueel door te ontwikkelen. 

Oproep: Werk jij bij een bedrijf dat mee wil doen aan dit onderzoek? Dan horen we dat graag van je! Neem dan contact op met Gerard Frijstein, voorzitter NVAB-werkgroep of Maddy Blokland, projectleider werkgroep vanuit het Trimbos Instituut.

Over het project

Bedrijfsartsen komen alcoholproblematiek regelmatig tegen. Bijvoorbeeld door gerichte vragen van werkgevers, zoals: Is het een ziekte? Wat wordt van mij als werkgever verwacht? Kan ik een medewerker testen op alcoholgebruik? En zelfs ‘Hoe komen we zo snel mogelijk van deze werknemer af?’. De NVAB heeft de opvatting dat verslaving als ziekte behandeling nodig heeft. Daarmee heeft in de werksetting de bedrijfsarts een belangrijke rol. 

Lees meer op www.nvab-online.nl/alcoholpreventie

Zie ook