NajaarsALV 2021 in vogelvlucht

05 november 2021

Donderdag 4 november was de NajaarsALV van 2021. Voor wie er niet bij kon zijn of graag nog wat onderdelen nakijkt, hieronder de ALV in vogelvlucht.

Uitreiking Burgerpenning

Bette Loef winnaar Burgerpenning 2021Elke 2 jaar reikt de NVAB de Burgerpenning uit voor het beste proefschrift. De Commissie Toekenning van de Burger- en Zielhuispenning (CBZ) beoordeelt de aangeleverde proefschriften, of andere documenten die hiermee vergelijkbaar zijn, op hun kwaliteit en relevantie voor de bedrijfsgezondheidszorg.

Dit jaar kent de NVAB de prijs, op voordracht van de CBZ, toe aan het proefschrift “Shift work: Health, lifestyle, and immunological effects” van Bette Loef. De resultaten van het onderzoek zijn relevant voor een grote groep werkenden, het onderwerp is actueel in de tegenwoordige 24 uurs-economie en het proefschrift laat een glasheldere analyse zien die al direct veel impact had op de recent verschenen richtlijn over nachtwerk.

Standpunten en leidraden

De leden stemden in met twee standpunten en twee leidraden.

Standpunt Overgang en Werk

‘Iedere vrouw heeft recht op een goede kwaliteit van leven, werk en zorg tijdens de overgang’. Vrouwen zijn goed voor de helft van de totale werkpopulatie. Voor werkgevers en werknemers is het van groot belang om vrouwen tijdens de overgang te behouden voor de werkvloer. Ruim 1 miljoen vrouwen heeft klachten. Vaak worden deze klachten niet herkend en daarmee ook niet erkend. Als bedrijfsarts zie je deze vrouwen waarschijnlijk ook op het spreekuur. Het standpunt roept bedrijfsartsen op kennis op te doen over overgangsklachten en zich daarna zichtbaar te maken als bron van ondersteuning en werkgevers te helpen hun werkvloer overgangsvriendelijk te maken, bijvoorbeeld door het taboe op dit onderwerp te helpen doorbreken.

Standpunt Aanpak Beroepsziekten & Werkgebonden aandoeningen door bedrijfsartsen

Het standpunt ‘Aanpak Beroepsziekten & Werkgebonden aandoeningen door bedrijfsartsen’ beantwoordt de vraag welke stappen voor diagnostiek, interventie en preventie de bedrijfsarts moet nemen. Het beschrijft de definitie van beroepsziekten, de adviestaak om werkgever te ondersteunen bij diens Arbowet verplichting voor veilig en gezond werken, de wettelijk plicht voor het melden van beroepsziekten en het toepassen van de preventiecyclus en de arbobeleidscyclus. Ook hier een oproep aan alle bedrijfsartsen; jullie zijn de best gepositioneerde en geëquipeerde professionals om beroepsziekten te voorkomen!

Leidraad ‘Bedrijfsgeneeskundig dossier – Inrichting en overdracht’

Deze leidraad is een herziening van het KNMG-advies inrichting en overdracht van het bedrijfsgeneeskundig dossier (2009). Het doel van de Leidraad bedrijfsgeneeskundig dossier is bedrijfsartsen handvatten te bieden voor de inrichting van een bedrijfsgeneeskundig dossier, voor het bepalen welke informatie er wel of juist niet in hoort en voor verschillende overdrachtssituaties.

Leidraad ‘Alcohol- drugs- en medicijnbeleid binnen organisaties’

Het gebruik van alcohol, drugs en/of medicijnen door werknemers kan gezondheidsproblemen veroorzaken en het functioneren negatief beïnvloeden. Daarnaast kan de veiligheid van zowel de werknemer zelf als zijn omgeving in het geding zijn. Met een gericht beleid van de onderneming kunnen genoemde problemen worden beperkt of voorkomen. Als bedrijfsarts kun je de werkgever helpen door dit onderwerp via de RI&E te agenderen en werkgevers en leidinggevenden te adviseren hoe hier op de werkvloer mee om te gaan. En natuurlijk kun je ook de werknemer begeleiden die worstelt met middelengebruik. Controleren van werknemers op middelengebruik is nadrukkelijk geen taak van de bedrijfsarts.

Deze standpunten en leidraden worden in de komende periode definitief gemaakt en voorbereid op publicatie.

Missie Visie Strategie 2021-2025

Bestuurslid Iris Homeijer presenteerde de hoofdlijnen van de NVAB Missie Visie Strategie 2021-2025. Je kunt het document en een samenvatting downloaden via Over de NVAB > Visie, missie & beleid. Op dinsdag 16 november kunnen NVAB-leden hierover verder in gesprek bij het inloopspreekuur met Gijsbert van Lomwel, directeur.

Financiën

Bij afwezigheid van penningmeester Mariëlle van Aalst lichtte Gijsbert van Lomwel de begroting en beoogde acties voor 2022 toe. De leden stemden in met de voorgestelde contributietarieven.

Benoeming Bedrijfsarts par excellence 2021-2022

Truus van Amerongen Bedrijfsarts Par ExcellenceDe NVAB kent de titel ‘bedrijfsarts par excellence’ toe aan Truus van Amerongen. Zij begon haar loopbaan als verzekeringsarts begin jaren ’80. In 1994 startte ze als bedrijfsarts bij een grote landelijke arbodienst, waar zij nu nog steeds werkt. Met haar bijdragen aan kwaliteitsontwikkeling, opleiding en onderwijs verdiende ze haar sporen binnen de eigen werkorganisatie, maar ook de NVAB plukt hier al vele jaren de vruchten van.

 

 

 

 

Erelidmaatschap Rocco Kloots

Rocco Kloots erelidDe NVAB kan al vele jaren op Rocco Kloots rekenen voor een betrouwbare en voor de vereniging zeer waardevolle inbreng. Als bedrijfsarts en jurist denkt hij mee over zowel strategie en beleid van de vereniging, als op inhoud en samenstelling van richtlijnen, standpunten en werkwijzers. Hij zet zich met overtuiging en onophoudelijke betrokkenheid in, en haalt daar ook zelf veel voldoening uit. Vanwege zijn onvermoeibare en hoogwaardige inzet kent de NVAB Rocco het erelidmaatschap toe.

 

Stand van zaken nieuwe voorzitter NVAB

Per deze vergadering bereikt Gertjan Beens het einde van zijn eerste termijn van vier jaar als voorzitter. Hij heeft gekozen niet te opteren voor een tweede termijn. Daarom startte afgelopen zomer de wervingsprocedure voor een nieuwe voorzitter. Eind vorige week adviseerde de benoemingsadviescommissie het bestuur positief over de kandidaatstelling van Boyd Thijssens. Gertjan Beens: ”Dat was te kort voor deze vergadering om de voordracht nu al te doen. Maar dat is eigenlijk een voordeel. Want het bestuur vindt het heel belangrijk voor de toekomst van bedrijfsgezondheidszorg en voor de vereniging, dat er veel jonge collega’s voor ons mooie vak kiezen. We zien gelukkig steeds meer aios actief worden in de vereniging, waaronder Boyd die al in het bestuur zit. Hij combineert een vorm van zelfvertrouwen en bescheidenheid, geen bravoure, maar weloverwogen te werk gaan. Ook bij deze kandidaatstelling." De komende periode gaat Boyd de rol van vice-voorzitter vervullen, ter voorbereiding op wat het betekent om voorzitter te zijn. Zijn formele voordracht volgt op de VoorjaarsALV in april 2022. Tot die tijd blijft Gertjan aan als voorzitter, met instemming van de ledenvergadering.

Lees meer