NVAB-voorzitter Gertjan Beens bij BNR: "Pas bij nachtwerk het voorzorgprincipe toe"

17 november 2020

NVAB-voorzitter Gertjan Beens werd 17 november 2020 geïnterviewd door BNR Nieuwsradio over nachtwerk, naar aanleiding van een voorstel van GroenLinks om overbodig nachtwerk te verbieden. "Het gaat om elk soort werk dat een verstoring kan geven van je dag- en nachtritme", zegt Gertjan Beens. Nachtwerk geeft verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapproblemen. De Gezondheidsraad adviseerde daarom al in 2017 om nachtwerk waar mogelijk te vermijden.

Het aantal mensen dat 's nachts werkt blijft echter toenemen. Op dit moment werkt15 procent van de beroepsbevolking in de nacht. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt in welke gevallen nachtwerk echt noodzakelijk is. En dat daarbij alle argumenten op tafel komen. Gezondheidsargumenten horen daar nadrukkelijk bij genoemd te worden. Beens: "Met andere woorden: je moet het voorzorgprincipe toepassen."

Luister het item op BNR.nl

Campagne Nachtwerk

De NVAB is blij met de aandacht van GroenLinks voor nachtwerk. Afgelopen zomer kwam de richtliijn Nachtwerk en gezondheid beschikbaar. Ook die benadrukt de urgentie om nachtwerk wanneer mogelijk te te vermijden. In oktober startte de NVAB daarom de campagne 'Nachtwerk: te ongezond om vanzelfsprekend te zijn.' Op de themapagina Nachtwerk vind je tips en informatie.

Op de BG-dag van 2 november 2020 was een presentatie over de nieuwe richtlijn.

Zie ook