Deze rol heeft de arboprofessional bij nachtwerk (arbo-online.nl)

24 november 2020

Op 23 november jl. publiceerde arbo-online.nl een artikel van de hand van Teddy Oosterhuis en Tjabe Smid over de rol van de arbodeskundige bij nachtwerk. Oosterhuis is richtlijnmethodoloog en coördinator richtlijnontwikkeling bij de NVAB. Tjabe Smid is emeritus hoogleraar Arbeidsomstandigheden bij Amsterdam UMC. Beide auteurs zijn lid van de kerngroep van de richtlijn Nachtwerk en gezondheid.

Deze rol heeft de arboprofessional bij nachtwerk

Nachtwerk is ongezonder dan velen beseffen. Zo ongezond dat de Gezondheidsraad eerder al adviseerde: als het even kan, niet doen. De NVAB pleit er in haar recente richtlijn Nachtwerk en gezondheid voor om de onvermijdelijkheid van nachtelijk werk ter discussie te stellen.

In diverse sectoren, zoals vervoer, zorg, industrie en horeca, verrichten veel werkenden nachtwerk. Dat is “werk dat wordt verricht op tijden waardoor verstoring van het dag-nachtritme kan optreden”. Hieronder vallen ook vroege ochtend- en late avonddiensten. In Nederland gaat het om ongeveer 1.300.000 werkenden, zo’n 15 procent van de beroepsbevolking. Over hun gezondheid en veiligheid gaat de richtlijn Nachtwerk en gezondheid van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.

Lees het hele artikel op www.arbo-online.nl

Zie ook

Nederland telt zo’n 1,3 miljoen nachtwerkers. Hun werk geeft verhoogde risico’s op hart- en vaatziekten, diabetes en slaapproblemen. De NVAB wil dat er veel bewustere keuzes over nachtwerk worden gemaakt. Met de themapagina Nachtwerk helpen we u graag op weg om nachtwerk waar mogelijk (vaker) te vermijden.

Themapagina Nachtwerk