Werk en de overgang - Dr. Manon Kerkhof, (uro)gynaecoloog

Terug naar overzicht BG dagen 2019

Hoe erg is dat eigenlijk, de overgang? Behoorlijk, vertelt Kerkhof: “De overgang is een natuurlijke, maar soms ziekmakende, levensfase op fysiek en mentaal gebied met invloed op werkvermogen. Bij 80% van de vrouwen veroorzaakt de overgang fysieke en mentale klachten.” Dat kan dus veel impact hebben op het functioneren, maar er is nog maar weinig over bekend. Kerkhof geeft de deelnemers handvatten voor mogelijke aanpassingen op het werk en tips voor herkenning en juiste benadering. Dit kan tijdige herkenning en daardoor uitval van vrouwen in deze levensfase voorkomen.

Overgang herkennen

Vaak worden vrouwen namelijk gediagnosticeerd met overbelasting, burn-out of depressie, terwijl in feite de overgang ten grondslag ligt aan de verminderde draagkracht. Dr. Kerkhof wil de bedrijfsarts helpen dit te herkennen, ook omdat patiënten zelf vaak niet zo goed weten wat de overgang precies doet.

Bovendien heerst er vaak een taboe op de overgang, het is een ongemakkelijk gespreksonderwerp voor de vrouwen zelf en de omgeving. Maak de overgang daarom juist bespreekbaar op de werkvloer. Ook duidt ze onder een aantal voorwaarden hormoontherapie als betrouwbare en belangrijke optie. Dat is nog steeds een heel goede behandeling, maar wordt vaak afgeschreven omdat mensen er bang voor zijn. Denk ook aan berichten in de media dat je er borstkanker van zou krijgen. Vraag door en kijk verder, wie heb je voor je en wat zijn de klachten? Kerkhof vraagt bedrijfsartsen zich te verdiepen in het onderwerp, zodat zij overgangsklachten kunnen herkennen en serieus nemen. Andere belangrijke aanwijzingen zijn deze klachten bespreekbaar te maken, voorlichting te geven en het Preventief Medisch Onderzoek in te zetten. Taboedoorbrekende aandacht helpt vrouwen erbij te houden.