Kortjakje en de bedrijfsarts: over niet-medische gesprekken en arbeidsparticipatie - Dr. Evelien Brouwers, senior onderzoeker

Terug naar overzicht BG dagen 2019

“Welzijn - ook in werk - wordt bereikt wanneer mensen kunnen doen en zijn wat ze belangrijk vinden.”

Zowel mensen met ernstige als met lichtere psychische problemen hebben meer moeite met het vinden en behouden van betaald werk dan anderen. Dit komt vaak voor, maar liefst 43% van de mensen kampt in de loop van het leven met een psychische stoornis. Dit vormt een publiek gezondheidsprobleem waar iets aan gedaan moet worden. 

Sociale cognitie kan hier mogelijk een bijdrage leveren: hoe denken mensen over anderen en zichzelf in de werkomgeving? Stigma’s kunnen werkhervatting en arbeidsparticipatie namelijk belemmeren.

Stigma en gevolgen voor werkhervatting

Vier belangrijke oorzaken: 

  1. Negatieve attitudes werkomgeving. Dit kan leiden tot discriminatie, waarbij het stigma blijft bestaan ook als aandoening weg is.
  2. Openheidsdilemma: werknemers durven niet over deze problemen te praten en lopen daardoor steun en werkaanpassingen mis. Werkaanpassingen worden vaak pas na ziekteverzuim ingezet.
  3. Zelfstigma: de werkende heeft zelf een negatief oordeel en wordt passief (‘why try-effect’)
  4. Zorgmijding: werknemers durven geen hulp te zoeken door (angst voor) stigma, denk bijvoorbeeld aan militairen.

Het is belangrijk dat bedrijfsartsen zich er bewust van zijn of er sprake is van een of meer van deze factoren en in hoeverre deze werkhervatting belemmeren. En wat kunt u doen om arbeidsparticipatie te bevorderen? Brouwers: Wanneer je je er bewust van bent, ga je vanzelf zien wanneer sprake is van stigma en de gevolgen ervan voor werkhervatting.”

Bekijk ook het verslag in Tweets