Te hoge werkdruk voor ruim 2,6 miljoen werknemers

16 november 2016

Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische problemen. Dat kan vele oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: als ze er eerder over hadden gesproken op het werk, dan was het waarschijnlijk niet zo ver gekomen. Daarom is het belangrijk om werkdruk en werkstress in een vroeg stadium bespreekbaar te maken en na te denken over oplossingen: dat kan helpen om een burn-out te voorkomen.

Een structureel hoge werkdruk heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en het functioneren van werknemers. Arboprofessionals hanteren de richtlijn Werkdruk die hen helpt met: 

  • Betrouwbare meetinstrumenten om een hoge tot zeer hoge werkdruk vast te stellen bij werknemers;
  • Implementatie van een periodiek monitorsysteem teneinde werkdruk door de tijd te meten binnen organisaties en bij individuele werknemers;
  • Interventies op het organisatieniveau en het individuele niveau die effectief zijn in het verlagen van werkdruk en/of het verlagen van negatieve consequenties van werkdruk op de gezondheid en het functioneren van werknemers.

Zie multidisciplinaire Richtlijn Werkdruk voor arboprofessionals

Zie ook