Nieuwe Artsen Podcast: Hoe begin je over stoppen met roken? (KNMG)

05 oktober 2020

In september kwam de Wegwijzer Rookvrije Organisatie beschikbaar voor bedrijfsartsen. Deze wegwijzer maakt het makkelijker voor bedrijfsartsen om met werkenden en werkgevers over roken te praten. Nu, in oktober, staat roken volop in de belangstelling door de jaarlijkse campagne van Stoptober. KNMG greep deze gelegenheid aan om een podcast te maken over de rol van de arts bij dit onderwerp:

KNMG: Hoe begin je over stoppen met roken?

In deze Artsen Podcast praat BNR-presentator Paul Laseur met Ilona Statius Muller, huisarts in Amsterdam en initiatiefnemer van Amsterdams Rookalarm en Marieke Helmus, verslavingsarts en strategisch adviseur bij Pharos.

Nog altijd rookt meer dan één op de vijf volwassenen. Als arts zie je het liefst dat elke patiënt gezond leeft. Maar wanneer heb je het met een roker over zijn verslaving? En hoe voer je dat gesprek?

Het is niet altijd even makkelijk om stoppen met roken bespreekbaar te maken. Uit een peiling van de KNMG onder bijna 900 artsen blijkt dat twintig procent van de artsen zich afvraagt of de patiënt wel openstaat voor zo’n gesprek. Toch kun je als arts meer doen dan je denkt.

In het kader van Stoptober 2020 bespreken we in deze aflevering de rol van de arts.

Luister de podcast

Lees meer: www.knmg.nl

Wegwijzer Rookvrije Organisatie

Wegwijzer Rookvrije Organisatie

Ruim 20% van alle volwassenen in Nederland rookt. De bedrijfsarts heeft een belangrijke rol om daar verandering in te brengen. Door rokers te helpen stoppen en organisaties te helpen rookvrij te worden. Waar vind je betrouwbare informatie over stoppen met roken? Welke informatie heb je nodig? En hoe krijg je rookvrij worden hoog op de agenda?

Ga naar de Wegwijzer Rookvrije Organisatie voor antwoord op deze en vele andere vragen.