‘Naps’ aanrader tijdens nachtdiensten

26 maart 2020

Slaapproblemen door nachtdiensten zijn een veelvoorkomend probleem. De slaapproblemen kunnen leiden tot vermoeidheid en verminderde alertheid. Om deze negatieve gevolgen te beperken, kunnen preventieve maatregelen helpen. Preventie is dan ook een belangrijk onderdeel in de nieuwe richtlijn ‘Gezondheidseffecten van nachtwerk’, waar de NVAB nu de laatste hand aan legt.

Take a nap

Het houden van naps (korte slaapjes) tijdens de nachtdienst blijkt een van de effectieve maatregelen te zijn. Dit advies vind je straks ook terug in de richtlijn. Bedrijfsarts Tessa Kouwenhove promoot naps in het Erasmus MC in Rotterdam als onderdeel van het programma PerfectFit@Night. Het artikel ‘Kwiek de nacht uit met PerfectFit@Night’ vertelt hier meer over. Hierin komt ook Sonja Smits aan het woord, arbeids- en organisatiedeskundige en lid van de projectgroep die de nieuwe NVAB richtlijn ontwikkelde.

NVAB-richtlijn ‘Gezondheidseffecten van nachtwerk’

Nachtwerk en de schadelijke effecten daarvan staan al langer in de belangstelling. Carel Hulshof vertelde er in 2018 al over bij Nieuwsuur. En afgelopen zomer zond dit programma zelfs een hele een serie uit over nachtwerk. De definitieve versie van de nieuwe NVAB-richtlijn Gezondheidseffecten van nachtwerk is bijna klaar. Als deze helemaal klaar is, wordt de richtlijn gepubliceerd. De planning is in deze tijd wat onvoorspelbaar, nu voor veel artsen de bestrijding van het coronavirus prioriteit heeft. We verwachten de richtlijn nog voor de zomer te publiceren.

Lees meer: