NVAB: nachtwerk is niet gezond

07 november 2018

Dinsdag 6 november was Carel Hulshof, bijzonder hoogleraar Arbeids en Bedrijfsgeneeskunde, te gast bij het tv programma Nieuwsuur. Hij sprak hier over nachtwerk: "Nachtwerk is een middel met veel bijwerkingen. We zien dat mensen die langdurig nachtwerk verrichten meer kans hebben op het krijgen van diabetes type 2, hart- en vaataandoeningen en slaapproblemen."

Veel nachtwerk is een gevolg van de 24-uurs economie, waarbij bijvoorbeeld online bestelde pakketten zo snel mogelijk bezorgd moeten worden: 'vandaag besteld, morgen in huis.' NVAB werkt aan een richtlijn voor nachtwerk. Deze richtlijn voor bedrijfsartsen kan goed helpen bij het bewust worden van de negatieve gevolgen van nachtwerk voor werkenden. Hulshof: "Dat is de discussie die in bedrijven gevoerd zal moeten worden. Als we nachtwerk invoeren, dan moeten we dat heel kritisch doen. In een aantal sectoren is nachtwerk natuurlijk onoverkomelijk, denk aan de zorg en vervoer. Maar online pakjes bestellen, zitten we daarop te wachten dat we dat de volgende morgen om zeven uur in huis hebben? Het belangrijkste preventieve advies is dan ook: geen nachtwerk daar waar dat niet nodig is. En als het dan toch nodig is, kijk dan goed wat er mogelijk is op het gebied van preventieve maatregelen."

Hulshof haalt een eigen voorbeeld aan waarbij hij bij een online bestelling kon kiezen voor levering de volgende dag of een paar dagen later. "Dat is een voorbeeld van iets waarbij je mensen wel bewust maakt van de consequenties van de snelle methode voor de mensen die dat moeten doen."

U kunt het item online bekijken. De bijdrage van Carel Hulshof begint bij 2.58 minuten.