Kwart werknemers zou baas niet vertellen over psychische problemen (RTL Nieuws)

16 juli 2020

Op 14 juli bericht RTL Nieuws over onderzoek naar openheid over psychische problemen op het werk: Zou jij het je leidinggevende vertellen als je een burn-out, depressie of andere psychische problemen krijgt? Die vraag stelden onderzoekers van Tilburg University aan 892 werkenden die op dit moment geen psychische problemen hebben. De uitkomst: één op de vier zou het niet vertellen. 

Mensen die het niet zouden vertellen, noemen daar drie belangrijke redenen voor: ze zouden zich schamen, zijn bang dat het vertellen een negatief effect heeft op hun baan of carrière en/of ze vinden het een privézaak, vertelt prof. dr. Evelien Brouwers, die het onderzoek leidde.

Brouwers hoopt dat leidinggevenden gaan inzien dat dit betekent dat zij een grote rol spelen in het voorkomen dat mensen uitvallen met psychische problemen. Als mensen het tijdig vertellen, kan gekeken worden wat diegene nodig heeft om zijn of haar werk beter te doen. Flexibelere werktijden, een taak die ze tijdelijk niet hoeven doen of een koptelefoon met noise-cancelling kan soms al voldoende zijn. (bron: rtlnieuws.nl)

Brouwers werkte mee aan de NVAB-richtlijn Psychische problemen.

Lees het volledige artikel op rtlnieuws.nl