Interview AVR: “Hulp bij het stoppen met roken staat ook op onze menukaart”

21 april 2021

Steeds meer werkgevers breiden hun duurzame inzetbaarheidsbeleid uit met stoppen-met-roken-trainingen en een volledig rookvrij bedrijfsterrein. Afvalverwerker AVR behoort tot de voorlopers. “Werkgevers die aarzelen over een proactief rookbeleid zijn ouderwets”, zegt Robert Hageman, operations manager Energy from Waste bij AVR. Met het programma van zijn werkgever stopte hij na dik vijfentwintig jaar met roken.

“Goed werkgeverschap betekent bij ons: medewerkers faciliteren om veilig en gezond te kunnen blijven werken”, vertelt Natalie Ligthart, manager HRM. “Concreet betekent dat onder meer dat we een menukaart hebben samengesteld waarop verschillende vormen van ondersteuning staan. Hulp bij het stoppen met roken staat daar ook op.” Logisch, vindt collega Hageman: “De meeste werkgevers geven hun medewerkers wel een goede stoel en een goed bureau. Waarom dan geen andere hulp om gezond te worden en te blijven, zoals een gezonde lunch en een training die je helpt om de sigaret in de ban te doen?”

Robert Hageman, operations manager Energy from Waste en Natalie Ligthart, manager HRM AVR

Zelf kiezen

‘BE YOUR BEST!’ Zo heet het duurzame inzetbaarheidsprogramma van AVR, dat medewerkers zowel op fysiek als mentaal vlak ondersteunt bij hun professionele ontwikkeling en gezondheid. Ligthart: “Uitgangspunt van ons beleid is: hoe kunnen we het vuur in elke medewerker laten branden? Naast vakinhoudelijke trainingen bieden we psychologische en maatschappelijke hulpverlening en bijvoorbeeld ook een training ‘gezond tijdens wisseldiensten’ over bioritme, voeding en rust. We willen vitaliteit ondersteunen zonder belerend te zijn. Vandaar ook die menukaart, waarmee medewerkers zelf kunnen kiezen wat bij hen past. Zo laten we zien: ‘wij vinden jouw gezondheid belangrijk en we bieden jou deze vormen van hulp aan. Is het wat voor je, dan kun je er gebruik van maken’.”

Zorgplicht

Ligthart vertelt dat de arbodienstverlening die AVR afneemt inmiddels naadloos aansluit op het duurzame inzetbaarheidsmodel. “Bedrijfsartsen die zeggen ‘ik heb geen tijd om in gesprek te gaan over roken’ of ‘roken valt voor mij alleen onder de eigen verantwoordelijkheid van werknemers’ passen niet bij ons. In onze 24/7-technische organisatie werken mensen met lange dienstverbanden – 45+ dienstjaren is heel normaal – die altijd ‘aan’ staan. We vragen veel van hen en daar staat een zorgplicht tegenover. Preventief, want we bieden medewerkers het liefst hulp aan op het moment dat het nodig is, om te voorkomen dat ze “uit de bocht vliegen”. Van onze bedrijfsartsen verwacht ik dat ze áchter het verzuim proberen te kijken, dat ze op zoek gaan naar de bronoorzaak. En dat ze onze mensen ondersteunen waar dat kan.”

Ludieke aanpak

Vanwege het destijds hoge verzuim en het grote aantal rokers besloot Ligthart een aantal jaren geleden op zoek te gaan naar een ludieke aanpak om werknemers te stimuleren de sigaret vaarwel te zeggen. Ze kwam uit bij de Universiteit van Maastricht, waar onderzoekers een stoppen-met-roken-training onder de loep namen die groepsbijeenkomsten combineert met een financiële beloning. Ligthart: “Ik ben zelf een verstokte roker geweest en een anders-dan-anders-aanpak sprak me wel aan.”

Drie groepen van in totaal 39 AVR-medewerkers deden mee aan de training. Hageman was één van de deelnemers. “In een aantal sessies kregen mijn collega’s en ik te horen wat roken met je doet en hoe de troep in sigaretten werkt in je hersenen. Op een gegeven moment dacht ik: ‘wie is hier nou slimmer, de tabaksindustrie of ikzelf?’ Ik wilde beslist niet bij die vijfentwintig procent van de rokers horen die zijn pensioen niet haalt.” 

Gezondheidsflow

Hageman geeft leiding aan zo’n honderd medewerkers. Op verschillende manieren probeert hij collega’s mee te nemen in de gezondheidsflow die in het bedrijf heerst. Zo zorgde hij ervoor dat gefrituurde snacks in de kantine werden vervangen door fruit en wil hij medewerkers die een wielrenclub voor collega’s wilden starten sponsoren. “Dat laatste verdien je natuurlijk snel terug: goed voor het teamgevoel en mensen voelen zich fitter en daardoor fijner.” Verder attendeert hij collega’s regelmatig op de stoppen-met-roken-training die hij zelf heeft gevolgd en die binnenkort weer van start gaat. 

Volledig rookvrij

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor een rookvrije plant in volle gang. De laatste rook-abri’s gaan verdwijnen en medewerkers worden er nu al op voorbereid: begin 2022 is AVR volledig rookvrij. Ligthart: “We organiseren informatiebijeenkomsten en starten rond de zomer met een grote campagne, waarin we extra aandacht schenken aan de hulp die medewerkers kunnen krijgen bij het stoppen met roken. Want: eerst helpen en daarna implementeren." Hageman: “Het is nu drieënhalf jaar geleden dat ik dankzij de training stopte met roken. Die hulp gun ik iedere rokende collega.” 

Zie ook

www.rookvrijwerken.nl