Geneeskundestudenten moeten wel kunnen proeven van het vak - Jeroen Croes
De andere dokter is een campagne om de beroepen bedrijfsarts en de verzekeringsarts meer onder de aandacht te brengen. Jeroen Croes, bedrijfsarts en opleider, docent en onderwijscoördinator bij UMC Amsterdam, vertelt hen hoe hij zicht inspant om meer mensen kennis te laten maken met bedrijfsgeneeskunde.
Zijn inzet: minstens 1500 co-plekken voor bedrijfsartsen per jaar. Een online platform voor begeleiders van coassistenten. Én geld van de overheid om bedrijfsartsen op te leiden. Jeroen Croes schakelt op veel plekken tegelijk.
Voor jouw inspanningen in het geneeskundeonderwijs won je vorig jaar de Ramazziniprijs. Zie je jezelf als voorvechter voor het onderwijs?
‘Ik ben een voorvechter voor het vak van de bedrijfsarts, voor goede zorg voor werkenden. Onderwijs heeft daarbij een cruciale rol. Ook om een reëel beeld te geven van ons vakgebied. Bij de geneeskundestudenten vindt een verschuiving plaats; ik merk dat de vraag naar coschappen bij de bedrijfsarts toeneemt. Coassistenten willen geïnformeerd worden over het vak en de mogelijkheden binnen het domein arbeid en gezondheid. Een heel mooie ontwikkeling, natuurlijk.’
Waarom is dat denk je?
‘Stress en overbelasting veroorzaken enorme problemen; een actueel thema waar de bedrijfsarts zich in verdiept. Dat spreekt studenten aan, die kunnen ook al grote druk ervaren. Het dogma dat werken als arts in het ziekenhuis het hoogst haalbare is, zie ik langzaam verdwijnen. We gaan van een reactieve gezondheidszorg – eerst moet er een ziektebeeld zijn, dat gaan we fixen – naar meer preventie.’
Het ziektebeeld wordt niet meer geïsoleerd.
‘De bedrijfsarts kijkt naar de totale context: de werkomgeving, hoe iemand leeft en welke overtuigingen bestaan die de gezondheid en de arbeidsparticipatie beïnvloeden. Onze toekomstige artsen zullen veel meer afstemmen over de werkende patiënt. Met de huisarts, met paramedici als diëtisten en ergotherapeuten en met collega’s in het ziekenhuis. Hoeveel wij kunnen betekenen voor werkenden mag wel nog veel bekender worden.’
Lees het hele interview met Jeroen op www.deanderedokter.nl
Eerdere interviews in deze serie op deanderedokter.nl
- Veel flexibiliteit en ontwikkelmogelijkheden als bedrijfsarts (Elise Koopman, bedrijfsarts)
- Werk zorgt voor zingeving (Evelyne van Caelenberghe, aios verzekeringsgeneeskunde)
- Op weg naar een gezonde maatschappij (Sylvia van der Burg-Vermeulen, bijzonder hoogleraar sociale verzekeringsgeneeskunde)
- Arbeid en gezondheid is overal (Pim den Boon, voorzitter van De Geneeskundestudent)
De andere dokter is een initiatief van NVVG, OVAL, KoM, UWV, SGBO Radboudumc, NSPOH, NVAB, IOSG en De Geneeskundestudent en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van SZW.