De echte winst ligt vóór de ziekmelding

15 juni 2023

“Het is belangrijk om alert te blijven, zowel in de spreekkamer als aan de directietafel. Alcoholproblematiek blijft te vaak verborgen en dan mis je een belangrijk stukje van de puzzel. Dat is jammer want er valt op dit gebied zoveel winst te behalen!” Aan het woord is bedrijfsarts en NVAB-lid Jeanne Gambon. Binnen haar team is alcoholproblematiek steeds beter bespreekbaar. Gelukkig, want bijna 1,5 miljoen werkenden ervaren problemen door hun alcoholgebruik, zoals het niet na kunnen komen van verplichtingen, spijt hebben na het drinken of van anderen het advies krijgen om minder te drinken. Gambon sprak hierover met SVA*, een samenwerkingsverband waarbinnen de NVAB de werkgroep werknemers/werkgevers leidt. 

De tekst gaat verder onder de afbeelding

(h)erken alcoholproblematiek

Een voorbeeld uit de praktijk van Jeanne Gambon: “Onlangs vroeg een leidinggevende mij om advies. Eén van haar medewerkers rook regelmatig naar alcohol, was vaak afwezig van haar werkplek en de resultaten van haar werk werden steeds onduidelijker. De goede relatie tussen de twee vrouwen belemmerde de leidinggevende om haar medewerkster hierop aan te spreken. Ik stelde voor dat de medewerkster voor een preventief gesprek bij mij langs zou komen. Ik had haar al eerder ontmoet en al enige band opgebouwd. Daardoor voelde ze zich kennelijk veilig genoeg, want ze gaf snel openheid van zaken. Ze bleek inderdaad veel te drinken en er was sprake van een grote afhankelijkheid.”

Grote rol voor leidinggevenden

“Dit is een voorbeeld van hoe je het liever niet zou willen… In dit geval was er al sprake van verslaving en dat is een ernstige ziekte die goed behandeld moet worden. Ik wil hiermee laten zien dat je als leidinggevende een grote rol kunt spelen door vroegtijdige signalering van mogelijke alcoholproblemen. Want jij ziet die kleine veranderingen in gedrag, een toename van verzuim of dat iemand vaker foutjes maakt. Eigenlijk moet je dán dat gesprek al aangaan. Gewoon benoemen wat je opvalt en zeggen dat je je zorgen maakt. Want de echte winst ligt vóór de ziekmelding. En weet dan dat je als leidinggevende ook bij een vermoeden bij de bedrijfsarts te rade kunt gaan en dat je medewerkers ook altijd preventief bij de bedrijfsarts terechtkunnen; er hoeft echt niet eerst iets ernstigs aan de hand te zijn.”

Lees het volledige interview op herkenalcoholproblematiek.nl

* Samenwerkingsverband vroegsignalering alcoholproblematiek

Samenwerkingsverband Vroegsignalering AlcoholproblematiekBedrijfsartsen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het beschermen van werkenden tegen overmatig alcoholgebruik. Door alcoholproblematiek en beschermend beleid op de agenda te zetten bij werkgevers, risico's en mogelijke problematiek vroeg te signaleren en zo grotere gevolgen te voorkomen. Of, wanneer er al sprake is van een verslaving, door ondersteuning te bieden. Daarom is de NVAB partner in het Samenwerkingsverband Vroegsignalering  Alcoholproblematiek (SVA)* en verantwoordelijk voor een project dat zich richt op de werkvloer. Binnen dit project is onder meer de ADM-toolbox ontwikkeld, te vinden via herkenalcoholproblematiek.nl. 

Zie ook