Bedrijfsartsen gaan burn-outs anders behandelen (RTL Z)

04 oktober 2019

Op vrijdag 4 oktober berichtte RTL Z, net als Trouw, over de herziene richtlijn psychische problemen. 

Bedrijfsartsen gaan burn-outs anders behandelen

"Nieuwe wetenschappelijke inzichten hebben ertoe geleid dat bedrijfsartsen burn-outs anders gaan behandelen. "In de richtlijn staat nu duidelijk wat werkgevers moeten doen en hoe cruciaal de eerste maand na uitval is."

De beroeps­vereniging voor bedrijfsartsen NVAB publiceerde in 2000 de eerste richtlijn voor psychische problemen, de tweede volgde in 2007. Nieuwe inzichten uit recent onderzoek naar geheugen, aandacht en concentratie, vormen nu de aanleiding voor een nieuwe update.

De manier waarop we werken is veranderd door digitalisering, automatisering en flexibilisering. Beroepen van vroeger bestaan niet meer en nieuwe beroepen ontstaan. "Dat werk anders is georganiseerd heeft zijn weerslag op mensen", zegt Marjolein Bastiaanssen, bedrijfsarts en projectleider van de nieuwe richtlijn.

Ook belangrijk: de rol die werk speelt in onze levens is veranderd. "Eerst werkten we om de kost te verdienen, nu omdat mensen iets meer willen bereiken: voldoening van werk en zelfontplooiing", aldus Bastiaanssen."

Ook bedrijfsarts Jaap Dogger komt aan het woord: "de richtlijn maakt duidelijk hoe cruciaal de eerste maand na uitval is, zegt Dogger. "Mensen zitten in een crisis: ze kunnen niet meer nadenken, slapen en piekeren zich suf, én er komt depressie bij kijken omdat ze wanhopen dat het niet meer goedkomt. Er staat nu duidelijk beschreven dat mensen dan eigenlijk tot rust moeten komen."

Lees het volledige bericht op www.rtlz.nl