Alcohol op de kaart - (h)erken alcoholproblematiek

08 december 2022

congres ‘Alcohol op de kaart – (h)erkennen van problematiek’ Alcoholgebruik kan een serieus probleem zijn met verstrekkende gevolgen voor werkende en omgeving. Kom jij alcohol in jouw praktijk tegen? Weet jij dan hoe je erover kunt praten met een werkende? Heb jij voldoende oog voor de signalen? Wat betekent de sociale acceptatie van alcoholgebruik voor de zorg voor mensen met problematisch gebruik? Op donderdag 6 april 2023 is het congres Alcohol op de kaart. Daar hoor je alles over deze en andere vraagstukken. Het belooft een multidisciplinaire en interactieve dag te worden met de laatste stand van wetenschap en praktijk.

Meer informatie en aanmelden via herkenalcoholproblematiek.nl (vroegboektarief tot 1 februari 2023: 100 euro!)

Dagvoorzitter Lennart Booij neemt je mee door een dag met topsprekers voor een interessant en boeiend plenair programma:

  • Professor Erik Scherder over ‘Alcohol en het Brein’, 
  • Leo de Boer over ‘de documentaire ‘Roes’’ en 
  • Robert V. over ‘Gezonde Leefstijl en de rol van de gezondheidszorg’ 
  • Audrey Beckers, anesthesioloog en verslavingsarts over haar verslaving én herstel.

Waarom belangrijk voor de bedrijfsarts?

In Nederland werken 7 op de 10 mensen. Bijna 16% van hen drinkt ‘riskant’. Zij ervaren problemen door hun alcoholgebruik, zoals het niet na kunnen komen van verplichtingen, spijt hebben na het drinken of van anderen het advies krijgen om minder te drinken. Overmatig of problematisch alcoholgebruik kan ook consequenties voor het werk hebben. Bijvoorbeeld door verzuim, productiviteitsverlies en ongewenst gedrag. In sommige sectoren kan het tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met machines of gevaarlijke stoffen, in het verkeer of in de gezondheidszorg. Het helpt als mogelijke problemen vroeg worden herkend, zodat erger kan worden voorkomen. Daarom werkt de NVAB mee in het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek. 

Wat hoort bij jouw rol?

Als bedrijfsarts heb je een rol in de signalering, maar ook bij het adviseren van werkgevers om een Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid (ADM-beleid). Handvatten en informatie kun je daarvoor vinden in de NVAB-Leidraad bij alcohol-, drugs- en medicijnbeleid binnen organisaties en de Werkwijzer signaleren alcoholproblematiek voor werknemer, werkgever en bedrijfsarts.

Meer informatie en tips vind je op www.herkenalcoholproblematiek.nl

Zie ook