Actuele algemene adviezen coronavirus

16 maart 2020

De verspreiding van het nieuwe coronavirus laat zich moeilijk beteugelen. Daarom zijn op zondag 15 maart nieuwe maatregelen bekend gemaakt in de bestrijding van het coronavirus COVID-19. Dit zijn ingrijpende maatregelen met impact op iedereen. De NVAB wil waar mogelijk ondersteunende adviezen bieden aan bedrijfsartsen en andere arboprofessionals in het kader van het coronavirus. Daarom zijn wij intensief in gesprek met belangrijke partijen, om zo in afstemming tot eenduidige informatie te komen. Wanneer beschikbaar, delen we dat op de site.

Algemene maatregelen

Aanvulling d.d. 31 maart 2020: Het kabinet deelt regelmatig nieuwe informatie via persconferenties. Op zondag 15 maart zijn maatregelen bekend gemaakt die op 31 maart jl. zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Mensen met cruciale beroepen kunnen hun kinderen wel voor opvang bij de eigen school aanmelden. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. En voor iedereen: houd 1,5 meter afstand en werk zoveel mogelijk thuis.

Bekijk het bericht op rijksoverheid.nl

Vragen en betrouwbare informatie

Aanvulling 21 maart 2020: er is een speciale editie van Arbo-inf@ct verschenen over het coronavirus. Heb jij als bedrijfsarts vragen die niet in deze lijst staan? Of ken je juist een waardevolle bron van kennis of informatie? Stuur dan een mail aan corona@beroepsziekten.nl of kijk op kiza.beroepsziekten.nl.

Relevante, betrouwbare websites:

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft, net als het RIVM, in het algemeen de bekende adviezen:

  • Houd 1,5 meter afstand
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Lees ook de direct mail die leden ontvingen