Wegwijzer overspanning en burn-out

Online is een schat aan informatie beschikbaar over overspanning en burn-out. We wijzen u graag de weg naar interessante informatie, publicaties en handige tools.

Werkdruk Wegwijzer

Het kan lastig zijn werkdruk binnen een organisatie aan te pakken. Onderzoeksorganisatie TNO ontwikkelde samen met sociale partners de Werkdruk Wegwijzer. De wegwijzer leidt werkgevers en werknemers gestructureerd door een effectieve aanpak van werkdruk voor alle organisaties. Lees meer over de Werkdruk Wegwijzer.

Gesprekswijzer Chronische aandoeningen en werk

Deze gesprekswijzer van het Arboportaal is bedoeld voor leidinggevenden en werkgevers. De gesprekswijzer kan helpen om het gesprek aan te gaan met medewerkers met een chronische aandoening. Zo wordt de inzetbaarheid van medewerkers bespreekbaar en kan onnodige uitval voorkomen worden.

Zelfinspectie

Wil je weten of je genoeg doet om hoge werkdruk en ongewenst gedrag te voorkomen? Doe de zelfinspectie op de website van Inspectie SZW

Toolbox Sterk door werk

Sterk voor werk is een platform voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met toeleiding naar en/of behoud van werk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Voor werkgevers is een goedgevulde toolbox met onder meer een FAQ, handreiking, kennisbibliotheek en factsheet beschikbaar.

Rapport WRR: Het betere werk

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid publiceerde in januari 2020 het rapport Het betere werk. HIerin worden drie condities geformuleerd voor goed werk: grip op geld, grip op het werk en grip op het leven. Lees Het betere werk

 

Samen Sterk zonder Stigma

70 procent van de mensen met een psychische aandoening krijgt te maken met vooroordelen en discriminatie. Stigmatisering van psychische problemen leidt tot schaamte, vermijden van hulp en staat herstel in de weg. Samen Sterk zonder Stigma geeft handige tips en tools voor werkgevers die willen investeren in een open bedrijfscultuur. Ga naar tips en tools voor werkgevers. 

Online Zelftest Werkstress

De Online Zelftest Werkstress laat werknemers in een paar minuten zien hoe het staat met hun werkstress. Ga naar de zelftest.

 

Openheid op het werk?

De Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid van Tranzo (Tilburg University) ontwikkelde in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma en de Universiteit van Maastricht de infographic Open zijn op het werk over psychische gezondheidsproblemen: hoe kan je dat het beste doen? 

Routewijzer naar werk

De Routewijzer naar werk van het Landelijk Platform Psychische Gezondheid wijst mensen met psychische klachten de weg naar werkhervatting. De tips, informatie, trajecten en tests zijn waardevol in een uitkeringssituatie enbij re-integratie binnen een lopend dienstverband. Ga naar Routewijzer naar werk. 

Nationaal Zorgnummer


Bij het Nationale Zorgnummer (0900-2356780) kan iedereen terecht met vragen over de zorg. Het Nationale Zorgnummer geeft onafhankelijk advies en betrouwbare informatie en verwijst door als dat nodig is. Het Nationale Zorgnummer is een samenwerking van Patiëntenfederatie Nederland en MIND; Landelijk Platform Psychische Gezondheid.

Keuzehulp psychosociale zorg

Ziekte en beperkingen kunnen onder meer spanning, onzekerheid en sociale beperkingen opleveren, zowel bij de patiënt zelf als bij zijn naasten. Het kan lastig zijn te bepalen waar je de beste hulpt kunt krijgen. De Keuzehulp psychosociale zorg van Patiëntenfederatie Nederland geeft laagdrempelige informatie en wijst de weg naar gespecialiseerde hulpverlening. Dit kan helpen voorkomen dat mensen de regie kwijtraken. Ga naar Keuzehulp psychosociale zorg