Werk prioriteit in Nederlandse Kanker Agenda

01 december 2023

Op maandag 27 november lanceerde het Nederlands Kanker Collectief de Nederlandse Kanker Agenda. Meer dan 100 organisaties stelden samen twintig concrete doelen op. De aandacht gaat eerst uit naar 5 prioriteiten, waaronder werk en kanker. Het doel voor werk is: In 2032 kunnen mensen die leven met of na kanker naar eigen wensen, behoeften en draagkracht werken. Gelukkig, want de NVAB wil dat iedereen die getroffen wordt door kanker kan rekenen op optimale zorg om volwaardig maatschappelijk te kunnen blijven participeren.

Aanpak voor werk en re-integratie

Namens de NVAB werken klinisch arbeidsgeneeskundigen Cobi Oostveen, Marieke Jacobs en Desiree Dona mee in de werkgroep ‘Werk en re-integratie’. “We waren al betrokken bij de Taskforce Cancer Survivorship Care", vertelt Desiree, “Daar brachten we de probleemgebieden in kaart en startten met actieplannen. Door deze aanpak met het Nationaal Kanker Collectief is er een ongekend sterk draagvlak onder de deelnemende 100 organisaties. Samen sluiten we aan bij wat al loopt. Wat bijvoorbeeld al door de taskforce was ontwikkeld, is geïntegreerd in de aanpak.” 

Steeds meer mensen leven met en na kanker

Desiree en haar collega’s hebben hard gewerkt en gelobbyd om te zorgen dat werk voor Nederland een van de prioriteiten is: “We zien een tsunami van incidentie op ons afkomen. Dat betekent wat voor de benodigde medische ontwikkelingen voor behandeling. Maar ook dat voor bijzonder veel mensen kanker inbreuk op hun leven maakt. Daarom moet er zowel aan het voorkomen van kanker hard gewerkt worden aan de doelen op roken en leefstijl, maar ook aan leven met en na kanker. En dus aan begeleiding bij terugkeer naar werk en aan het werk blijven.”

Lees alles over de Nederlandse Kanker Agenda op nederlandskankercollectief.nl

 

Lees meer