In tv-programma ‘De Monitor’ aandacht voor kantoortuinen

24 februari 2020

In de uitzending van het KRO/NCRV programma ‘De Monitor’ wordt aandacht besteed aan kantoortuinen. Uit de resultaten van hun enquête (met input van c.a. 90 bedrijfsartsen) concludeert ‘De Monitor’ dat vermoeidheid en concentratieverlies door het werken in een kantoortuin leidt tot verzuim.

Meer factoren bij verzuim

De NVAB onderschrijft dat er extra aandacht voor het thema nodig is. Tegelijkertijd is het belangrijk om te realiseren dat mensen in de regel niet ziek worden van één factor op één moment. Multicausaliteit ligt dichter bij de werkelijkheid dan de enkelvoudige stelling ‘dat mensen van kantoortuinen ziek worden’. Kantoortuinen beperken wel regelmogelijkheden, een belangrijke bron voor vitaliteit en werkenergie. In combinatie met andere prikkels (in werk óf privé) zorgt dat voor groter verzuimrisico.

Een standaardoplossing is er niet. Goede arbeidsomstandigheden zijn altijd maatwerk, waarbij dialoog tussen werkgever en -nemer van groot belang is. Daarom stimuleren en ondersteunen wij bedrijfsartsen om werkgever en -nemer hierover te adviseren.

Aandacht voor preventie ontbreekt

Daarnaast onderstrepen wij dat meer aandacht voor preventie nodig is. In de politiek is veel aandacht voor ‘reparatie’ en ‘verzekeren’ van schade aan gezondheid in relatie tot werk, maar een echt preventiebeleid ontbreekt.

De uitzending van De Monitor was op 24 februari om 22.15 uur op NPO 2.

Lees hier twee artikelen over het onderzoek:

- De Monitor
- NOS