Symposium Visitatie Revisited: het nieuwe visitatiemodel

16 februari 2017

Op 3 februari jl. vond het symposium Visitatie Revisited plaats, dat in het teken stond van het nieuwe model visitatie 2.0. Dit symposium was tevens het afscheid van Jos Manders, senior-beleidsmedewerker van de NVAB en mede-grondlegger van de NVAB-Kwaliteitsvisitatie.

Mevrouw prof.dr. Edith ter Braak, voormalig voorzitter van de werkgroep herregistratie van het College van geneeskundig Specialismen, benoemde het ‘hogere’ doel van herregistratie, namelijk bevorderen van de kwaliteit van zorg voor zo ver deze wordt beïnvloed door het functioneren van de individuele specialist. De bedoeling van visitatie is evaluatie van het functioneren en bevorderen van:
- reflectie (een vorm van leren)
- actief leren, gerelateerd aan de beroepsuitoefening
- professioneel opleidingscontinuüm

Gertjan Beens, voorzitter van de Commissie Visitatie Bedrijfsartsen, lichtte het nieuwe visitatiemodel toe, waarin meer dan voorheen reflectie op de eigen beroepsuitoefening als middel om tot kwaliteitsverbetering te komen, centraal komt te staan.  Het gaat er om te doorgronden wát je doet en waarom je dingen doet, om vervolgens de vraag te beantwoorden of je daar verbetering in aan wilt brengen.

Prof.dr. Nynke van Dijk, hoogleraar Onderwijs en opleiden bij het AMC, gaf aan de hand van de begrippen nieuwsgierigheid, zelfbeoordeling en reflectie het belang aan van ‘life long learning’. Haar conclusie verwoordde ze met een citaat van Eric Hoffer: “In times of change learners inherit the earth; while the learned find themselves beautifully equipped to deal with a world that no longer exists”.

Jos Manders was de laatste spreker op het symposium, met een ‘zeer selectieve terugblik’.  Hij constateerde dat de eerste gedachten over visitatie startte met een dosis welwillend amateurisme, maar dat de visitatie inmiddels is uitgegroeid tot een stevig professioneel instrument. De NVAB is één van de eerste wetenschappelijke beroepsverenigingen die de individuele visitatie heeft ontwikkeld (vanaf 2020 is individuele visitatie een verplichting voor alle medisch specialisten). Jos blikte verder kort terug op bijna 13 jaar die hij voor de NVAB werkzaam was en deelde zijn ervaringen met commissies, werkgroepen, collega’s, bestuur en velen anderen met wie hij samenwerkte.

Namens de NVAB sloot voorzitter Jurriaan Penders het symposium af. Hij bedankte Jos voor zijn werkzaamheden voor de NVAB en bood hem een Liber Amicorum aan waaraan veel genodigden voor het symposium een bijdrage hebben geleverd.