Special Medisch Contact Arbeids- en Verzekeringsgeneeskunde

5 december 2019

Eind november verscheen de special Arbeids- en Verzekeringsgeneeskunde. Hierin komen verschillende onderwerpen aan bod op het gebied van Arbeid en Gezondheid.

Zo zetten voorzitters Rob Kok en Gertjan Beens een boom op over samenwerken tussen de specialismen, waar deze special een tastbaar voorbeeld van is. Tessa Kouwenhoven houdt een pleidooi voor preventie in 'Ziekte is meer dan het verlies van gezondheid'. Zij ontwikkelde een succesvol gezond­heidsprogramma in spelvorm dat medewerkers fit moet houden. Auteurs Astrid Bosma, Frederieke Schaafsma, Cécile Boot en Han Anema breken een lans voor de chronisch zieke medewerker. Om die binnen boord te houden is tijdige en passende ondersteuning vanuit de werkomgeving nodig. En in 'Twintig jaar op je knieën' gaat het over het belang van samenwerking bij knieartrose: "Knieartrose is niet te genezen. Kennis van de risicofactoren voor het ontstaan, de behandelopties, de re-integratiemogelijkheden en de nazorg, plus een case­study laten zien dat multidisciplinaire samenwerking werkt."

De special biedt een heldere blik in en om het vak. En zoals in het artikel 'Steun de chronisch zieke medewerker' staat: "Voor veel mensen is werk belangrijk. Financieel, maar ook voor het zelfbeeld, de sociale contacten, het kunnen bijdragen aan de maatschappij." Hoe mooi dat je als bedrijfsarts kunt bijdragen aan het behoud daarvan voor zoveel werkenden.

Lees deze en nog veel meer artikelen in de special