Psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid - oratie prof.dr. Evelien Brouwers

1 juni 2021

Op vrijdag 28 mei 2021 hield prof. dr. Evelien Brouwers haar oratie ‘Psychische gezondheid en duurzame inzetbaarheid in arbeid: je gaat het pas zien als je het door hebt’ aan Tilburg University. In haar oratie stelt Brouwers dat er enorm potentieel is voor verbetering op dit terrein, maar dat we daarvoor wel op een andere manier naar gezondheid, ziekte, en duurzame inzetbaarheid moeten kijken. Wat is nodig om mensen duurzaam en vitaal aan het werk te helpen en houden, vooral wanneer er sprake is van ‘psychisch onwelbevinden’?

Capability benadering

In de leerstoel staat de Capability benadering centraal. De kern van deze theorie over welzijn en kwaliteit van leven is de aanname dat het voor welzijn en kwaliteit van leven belangrijk is dat mensen mogen zijn en doen wat ze waardevol vinden, en daarin keuzemogelijkheden hebben. Voorganger van prof.dr. Brouwers, prof. Jac van der Klink, en zijn collega’s vertaalden de benadering naar de context van arbeid en gezondheid. Toegepassing binnen deze context biedt de Capability benadering nieuwe denkrichtingen. 

De leerstoel van prof dr. Evelien Brouwers aan Tilburg University is gevestigd door door NSPOH, Ascender, Transvorm en HumanTotalCare. 

Bekijk de opname van de oratie

Download de oratie als pdf

Zie ook

Dr. Evellien Brouwers benoemd tot hoogleraar Psychische Gezondheid en Duurzame Inzetbaarheid